Quantcast

Aktuális akciók
Nyári akciókNyári akciók

Melyik fürdő gyógyvize segíthet mozgásszervi betegségeinken?

2024. 02. 16. 08:00
Forrás: termalfurdo.hu
Fürdőzés
A lakosság közel 20 százalékánál diagnosztizálható mozgásszervi betegség. Az érintett problémákon fürdőkúrákkal is segíthetünk, gyógyvízzel enyhíthetünk krónikus állapotokon. Orvosi rehabilitáció keretén belül ezeket a gyógyszolgáltatásokat akár térítésmentesen is igénybe vehetjük gyógyfürdőkben.

Csontritkulás és porckorongsérv

A csontok tömegének és mésztartalmának csökkenése, amely fokozott törékenységgel, a törések kockázatának növekedésével jár. Csontritkulás létrejöhet csonttörés után, hormonális okokból, de leggyakrabban öregedés következtében.
A porckorongsérv a gerincoszlopot alkotó csigolyák közötti porckorongok előboltosulása, ami a gerincvelő, illetve az abból kilépő ideggyökök nyomása révén fájdalmat vagy zsibbadást, továbbá idegrendszeri kiesési tüneteket is okozhat.
A fővárosi Lukács Gyógyfürdő és Uszoda nátriumot is tartalmazó kálcium-magnézium-hidrogénkarbonátos és szulfátos-kloridos hévízének fluoridion-tartalma is jelentős, emiatt sokan látogatják, akik mozgásszervi betegségben szenvednek. Egészségbiztosítási támogatás mellett komplett fürdőgyógyászati ellátást is igénybe lehet venni ezen betegségek esetén.

Csontritkulás esetén ezeket a fürdőket is érdemes felkeresni, porckorongsérvre pedig az alábbi fürdők vize nyújthat gyógyírt.

Gerincbántalmak és az ízületek kopásos (degeneratív) betegségei

A gerincbántalmak kialakulásának hátterében általában a gerinc degeneratív elváltozásai állnak, vagyis a csigolyák, a kisízületek, a szalagok és az izmok túlterhelése, gyulladása, illetve a porckorongok kopása.
Ízületek kopásos (degeneratív) betegségei: egy vagy több ízület lassú folyamatú megbetegedése mehet végbe, melynek hátterében az ízületi porc kopása áll, leggyakrabban a csípő és a térdízületeket érinti, mert ezekre nehezedik a legtöbb teher.
A Cserkeszőlő Fürdő és Gyógyászati Központ alkáli-kloridos és hidrogén-karbonátos gyógyvizének jótékony hatásainak köszönhetően nagyon eredményesen gyógyíthatók a krónikus mozgásszervi betegségek. TB támogatott kezelésekre egy évben kétszer 15 alkalommal van lehetőség, melyet helyben a szakrendelésen is fel tudnak írni. Ennek keretén belül kipróbálhatjuk a súlyfürdőt, szénsavas fürdőt vagy a víz alatti vízsugármasszázst.
Gerincbántalmak esetén az alábbi gyógyfürdőket javasoljuk még, az alábbiakat pedig ízületek kopásos (degeneratív) betegségeinek fennállásakor.

Izomgyulladás és a csonttörések utókezelése

Diffúz, erős, kínzó fájdalmat tapasztalhatunk izomgyulladás esetén. Leggyakrabban a comb, és a felkar izmai érintettek, izomgyengeséggel, lázzal is járhat.
Csonttörések utókezelése során a cél a legkevesebb szövődménnyel járó gyógyulás, mely során a csont funkciójának a lehető legnagyobb mértékben való visszaállítására kell törekedni, a lehető legrövidebb időn belül. A gyógyulást gyógymasszázzsal, fizikoterápiával, víz alatti sugármasszázzsal, iszappakolással lehet segíteni, valamint fokozott D-vitamin-bevitellel, kalcium-, foszfát- és magnéziumpótlással.
Mosonmagyaróváron, a Flexum Termál Gyógyfürdőben alkáli-hidrogénkarbonátos és kloridos gyógyvizet találunk, mely tartalmaz még nátriumot, kalciumot, vasat, ammóniumot, jodidot, metakovasavat és jelentős a szabadszénsavat is. Érvényes (felírás napjától számított 30 nap) mosonmagyaróvári Flexum Zrt. Gyógyfürdő nevére kiállított receptes beutalóval térítésmentesen igénybe vehetjük a fürdő gyógyszolgáltatásait.

Izomgyulladás esetén ezeket a fürdőket érdemes még felkeresni, csonttörések utókezelésében pedig az alábbi fürdőkben lehetnek segítségünkre.

Krónikus derékfájás

Többnyire a gerinc valamely degeneratív betegsége, a csigolyák, porckorongok statikai rendellenessége áll a krónikus derékfájás hátterében. A panaszokat az izmok feszülése, a szalagok, ízületek, csontok túlterheltsége, porcok kopása, egyéb sérülés, daganat vagy csontritkulás is okozhatja.
A gyulai termálkút vize a nátrium-hidrogén-karbonátos gyógyvizek családjába tartozik, melynek fürdőkúrája kopásos eredetű gerinc- és ízületi betegségekre, csontritkulás okozta panaszok, háti-, deréktáji fájdalmakra egyaránt javasolt. Fájdalomcsillapító, nyugtató, regeneráló hatását érezhetjük, ha 2-3 héten át, napi egy-két 20-30 perces alkalommal veszünk fürdőkúrát a Gyulai Várfürdő. A fürdőkezelések társadalombiztosítási támogatással rendelhetők, rehabilitációs céllal, bizonyos krónikus mozgásszervi betegségekben szenvedőknek.

Krónikus derékfájás fennállásakor az alábbi fürdőket is ajánljuk.

Olvasta? Korábban bőrbetegségekben szenvedők, légzőszervi betegséggel élők, szív-és érrendszeri betegséggel küzdők, nőgyógyászati problémákban, idegrendszeri, valamint emésztőrendszeri és anyagcsere betegségekben érintettek számára is javasoltunk már fürdőket.
Iratkozzon fel értesítéseinkre, hogy ne maradjon le a fürdőkkel, fürdővárosokkal kapcsolatos legfontosabb és legfrissebb hírekről! Kattintson az alábbi gombra...

Ha van véleménye, kérdése a cikkel kapcsolatban, szóljon hozzá a Facebookon. Kattintson ide