Quantcast

Aktuális akciók
Őszi wellness akciókŐszi wellness akciók Őszi fürdőtippekŐszi fürdőtippek

Melyik fürdőben gyógyulhatunk, ha idegrendszeri betegségben szenvedünk?

2022. 11. 28. 08:00
Forrás: termalfurdo.hu
Fürdőzés
Megelőzésként, a tünetek enyhítésére, vagy az utókezelés részeként érdemes meglátogatni azokat a fürdőket, melyek gyógyvize segíthet az idegfájdalmak, a lumbágó, az idegzsába vagy akár a Parkinson-kór kezelésében.

Idegfájdalmak

Az idegek ellátási területén hirtelen fellépő, általában rövid ideig tartó, rendkívül erős fájdalom az idegfájdalom. Jellemző, hogy egy ideg által ellátott területre terjed ki, naponta többször is visszatérhet.
A 2000 méter mélyről 67 fokosan feltörő gyógyvízzel rendelkező győri Rába Quelle Gyógy-, Termál- és Élményfürdő magas színvonalon elégíti ki a fürdőzés, gyógyászat vagy szaunázás és rekreáció céljából ide érkező fürdőzők igényeit. A gyógyvize idegfájdalmakra és ideggyulladásokra is kiváló lehet. A fürdő közvetlen szomszédságában modern gyógyászati részleg működik.

Idegfájdalmak esetén az alábbi gyógyfürdőket célszerű még felkeresni.

Ideggyulladások

Az ideggyulladások, a szervezetben lefutó idegek működési zavarai, melyek során megbetegedhet az idegrost vagy az azt körülvevő velőshüvely. A panaszok a károsodás mértékétől függenek.

Az idegrendszeri betegségekben szenvedők számára egyaránt jótékony hatással bírhat egy gyopárosi fürdőkúra. Az Orosháza - Gyopárosfürdő Gyógy-, Park- és Élményfürdő 670 méter mélységű termálkútjának vizét gyógyvízzé nyilvánították, 47 fokosan nyerik ki a talajból, innen hűtik a kezeléshez éppen szükséges hőfokra. A vízben található hatóanyagok a kúrák során fájdalomcsillapító hatásukkal megkönnyebbülést hoznak a beteg, fájó testtájékon, és fokozzák a szervezet regenerációs képességét, ezzel is támogatva a mielőbbi gyógyulást.
Ezeket a fürdőket ajánljuk még a betegség kezelésére.

Idegzsábák

Az idegzsába rohamok alakjában fellépő heves fájdalom, mely valamely érző ideg lefutása mentén érződik. A roham néhány percig, olykor néhány óráig is tarthat; a fájdalom nem folytonos, hanem lökésenként jön, szúró, szaggató, fúró jelleggel.

Pesterzsébeti Sós-jódos Gyógy- és Strandfürdő, Budapest egyetlen jódos-sós vizű gyógyfürdője újra megnyitotta kapuit. Az egyedülálló típusú, jódot, konyhasót és brómot is jelentős mennyiségben tartalmazó gyógyvize idegrendszeri panaszok kezelésére is alkalmas. A jód keringésjavító, gyulladáscsökkentő, fertőtlenítő, a bróm pedig idegnyugtató, stresszoldó hatásáról ismert.

Az alábbi gyógyfürdőket javasoljuk még idegzsábás panaszok enyhítésére.

Isiász

Az isiász, azaz ülőideg zsába rendszerint az ágyéki gerincvelő egy ideggyökére eső nyomás kialakulásának köszönhető, amelyet porckorongsérv, a gerinccsatorna szűkülete, fertőzés vagy törés okozhat. A betegség kialakulásában kockázati tényezőt jelent az ülő életmód és a túlsúly.

Gyomaendrődi Liget Gyógyfürdőben található gyógyászati részleg komplett fizioterápiás kezelést nyújt. Gyógyvize jó hatással van az idegzsábára, az isiászra egyaránt.
Ezeket a fürdőket ajánljuk még isiász esetén.

Lumbágó

A lumbágó deréktáji izmok fájdalmát jelenti. Heveny és idült formáit különítjük el. Az izmok mozdulatra, nyomásra rendkívül érzékenyek, de a fájdalom hamar elmúlik.
A buzsáki Csisztafürdőn ásványi anyagokban gazdag gyógyvíz és szauna várja a vendégeket egész évben. A buzsáki hidrokarbonátos, kénes gyógyvíz nagy mennyiségű szénsavat is tartalmaz; 42 fokosan tör a felszínre. Kedvező összetétele alkalmassá teszi lumbágó és ideggyulladások kezelésére.
Az alábbi fürdők gyógyvize segít még lumbágó esetén.

Merevséggel, izomgörccsel járó neurológiai betegségek

Általában szimmetrikusan, főként a törzsre és az alsó testfélre lokalizáltan jelentkeznek merevséggel, izomgörccsel járó neurológiai betegségek, olykor a lábak és kezek izmai is érintettek.
Nagyatádi Termál- és Gyógyfürdő ivókúrára is alkalmas vizet az ország legjobb gyógyvizei közt tartják számon. A nátrium-hidrogénkarbonátos gyógyvíz a lumbágó, valamint a merevséggel, izomgörccsel járó idegrendszeri betegségek kezelésére is javasolják.

Ezeket a fürdőket célszerű még felkeresni hasonló problémák fennállásakor.

Parkinson-kór

A Parkinson-kór lassan előrehaladó, degeneratív idegrendszeri betegség. Az agytörzsi ganglionok károsodása miatt alakul ki, legtöbb betegnél 50-60 éves korban kezdenek mutatkozni az első tünetek. Három fő tünete a nyugalmi remegés, izommerevség, és a meglassultság.
A Gyulai Várfürdő több medencéiben különböző hőfokú gyógyvízben pihenhetünk. A gyulai víz az alkáli-hidrogénkarbonátos, kloridos gyógyvizek közé tartozik, jelentős metakovasav- és metabórsav tartalommal a Parkinson-kór kezelésében is hatásos lehet.
Az alábbi gyógyfürdőket ajánljuk még a betegség kezelésére.

Olvasta? Korábban bőrbetegségekben szenvedők, légzőszervi betegséggel élők, szív-és érrendszeri betegséggel küzdők, valamint nőgyógyászati problémákban érintettek számára is javasoltunk már fürdőket.

Iratkozzon fel értesítéseinkre, hogy ne maradjon le a fürdőkkel, fürdővárosokkal kapcsolatos legfontosabb és legfrissebb hírekről! Kattintson az alábbi gombra...


Őszi feltöltődés a Tiszától karnyújtásnyira!

A Martfű Hotel Thermal Spa kényelmes szobáival, közvetlen fürdő- és wellness összeköttetéssel élményekben gazdag feltöltődést kínál ősszel is! Kedvezményes csomagajánlatok: Együtt a család, Márton-napi pihenés, Senior felfrissülés. Kérjen ajánlatot! Megnézem
Ha van véleménye, kérdése a cikkel kapcsolatban, szóljon hozzá a Facebookon. Kattintson ide