Aktuális akciók
Őszi wellness akciókŐszi wellness akciók Őszi fürdőtippekŐszi fürdőtippek

A legjobb családi programok Hévízen és környékén

2022. 08. 19. 08:00
Forrás: termalfurdo.hu
Útitárs
Hévízre készül a család és a programot a szokásos fürdőzésen kívül még kiegészítenék néhány jó kis kalanddal? A csodás termáltó városában erre minden lehetőség adott. Összegyűjtöttük a legjobb családi programokat – fürdőzéssel együtt – Hévízről és környékéről.

Termáltó a város közepén

Hévíz legfontosabb látványossága nyilvánvalóan az egyedülálló gyógytó, amely a világ legnagyobb biológiailag aktív, természetes termáltava. Aki Hévízen jár, akkor se hagyja ki a tóban való fürdőzés élményét, ha a hotelben, ahol megszállt, van termálvizes wellness részleg. Nincs is annál kellemesebb érzés, mint a meleg tóban, tavirózsák között úszkálni. Még jó úszóknak is érdemes úszógumit vagy karikát vinni, ugyanis a meleg gyógyvízben nagyon fárasztó enélkül a mozgás. A tó vize kisebb gyerekeknek nem ajánlott, viszont a tófürdőben ők sem unatkoznak majd, nyáron gyönyörű gyerekmedencék és pancsolók várják őket.
A legjobb családi programok Hévízen és környékén

A város jelképe

A Hévízi-tó mellett pihenve senki nem hagyhatja ki, hogy gyönyörű fotót készítsen a termáltó különleges növényéről. A tavirózsát a tó körül sétálva és fürdőzés közben is megcsodálhatjuk. A tó felszínén úszó tündérrózsa Hévíz szimbóluma lett, bekerült a város címerébe is. A tóban őshonos volt a fehér tündérrózsa, amely napjainkra szinte teljesen kiszorult, de a kifolyón még mindig találkozhatunk vele. A növény különlegessége, hogy késő éjjel nyílik, egészen másnap délelőttig – ekkor a szirmai összecsukódnak. A hévízi tavirózsa levelei a tó párolgását fékezik, a fenéken kúszó indák pedig a rádiumos gyógyiszapot védik.
A legjobb családi programok Hévízen és környékén

Csaknem minden hétvégén felpezsdül a belváros

Ha nem csupán gyógyulni és fürdőzni szeretnénk, hanem a várost is megcsodálnánk, járjunk egyet a hangulatos sétálóutcán, pillantsunk be az előkelő villák udvarára és élvezzük a tó körüli park árnyas fáinak zöldellő frissességét. Séta után kóstoljuk meg a térség legfinomabb borait, fogásait és süteményeit a helyi vendéglátóhelyeken, de érdemes felkeresni a hatalmas piacot is, a tófürdőtől néhány perc sétára. Ha mindez nem lenne elég, nyári időszakban szinte nincs olyan hétvége, hogy ne lenne valamilyen fesztivál Hévízen. A szervezők külön hangsúlyt helyeznek a gyerekeknek szóló programokra, legyen szó népi játékokról, bábelőadásról, gyerekműsorokról, zenés produkciókról.

Falusias hangulat és borospincék

A Hévízhez tartozó Egregy városrész bájos kis temploma mellett hangulatos szőlőhegyéről és az itt található, méltán népszerű borospincéiről ismert. A vidéki hangulatot árasztó, szinte önálló életet élő Egregy gyalogosan is megközelíthető egy kis egészségügyi sétával, de a városnéző „dotto” vonat is elviszi ide az utasokat. A XIII. század második negyedében épült Árpád-kori egregyi templom a tájba helyezett magyar falusi kis templomok legszebb példája, mellőle megkapó kilátás nyílik a dimbes-dombos vidékre. A templomhoz tartozó út mindkét oldalán végig sorakoznak a hívogató pincék, borkóstoló helyek. A pincékhez szinte mindenhol tágas terasz, kerthelyiség is csatlakozik, sokszor csodálatos kilátással a Keszthelyi-hegységre. A város nyugodt-csendes övezetében a gyerekekkel sétálhatunk a római romok közt, köthetünk fel kívánságszalagokat a fa oszlopokból kialakított kis hídra, fotózkodhatunk a kutyus szobránál, vagy csak élvezhetjük a játszótér adta lehetőségeket.
A legjobb családi programok Hévízen és környékén
Egregy (forrás: varlexikon.hu)

Kastély, kikötő, cadillac

Aki szereti a szép kastélyokat és a gyönyörű, autentikus kastélybelsőt, annak nem szabad kihagynia Keszthely városát, ahol remek kirándulást és kiváló programot jelenthet a Helikon Kastélymúzeum. Keszthely pompás kastélyának kiállításai során megismerkedhetünk az épülettel, benne a lenyűgöző könyvtárral, a további épületekben pedig a hintó kiállítást, a Pálmaházat és a hatalmas gyűjteménnyel rendelkező vadászati kiállítást is megnézhetjük egy füst alatt. Nemcsak érdekes, de szemet gyönyörködtető a kastély parkja is, ahol ősfák és növény-ritkaságok között sétálhatunk. A kastélyt kapuján kilépve érdemes tenni egy sétát Keszthely ódon utcáin és megnézni a kikötőben a Balatont. Keszthelyen járva autórajongók számára kihagyhatatlan program a Cadillac múzeum, melyet a gyerekek is nagyon élveznek majd. A „Cadillac évszázada” című veterán autó kiállítás bemutatja a Cadillac márka fejlődését 1902-es születésétől a XX. Század végéig.
A legjobb családi programok Hévízen és környékén
Festetics-kastély, Keszthely (forrás: wikipedia)

Kalandparkok a kis kalandoroknak

Ha gyerekekkel utazunk, jó program lehet a környékbeli kaland- és játékparkok feltérképezése. Több is van ezekből, különösen Keszthely környékén, a legközelebbi talán a város közvetlen szomszédságában, a Keszthely felé vezető úton található a Tavirózsa Kalandpark. A parkban kötélpálya, íjászat, csúszópályák, minigolf nyújt kikapcsolódást az egész család számára. A helyszínen az anyukák szebbnél-szebb növényekben is gyönyörködhetnek, hiszen a helyszínen kertészet is működik.

A kisállatoktól a hatalmas bivalyokig

A legtöbb gyerek számára állatos kalandok nélkül nem lehet teljes a vakáció. A fenyvespusztai Állatsimogatóban a gyerekek nemcsak nézhetik az állatokat, hanem az etetések során közelebb is kerülhetnek hozzájuk. A természetkedvelők álomprogramját a Kis-Balatonhoz tett sétakocsikázás koronázhatja meg. A Kis-Balatontól nem messze található még a kápolnapusztai bivalyrezervátum, amely a hazánkban őshonosnak számító bivaly fennmaradásában, génállományának megőrzésében játszik fontos szerepet és egyben a faj bemutatásának népszerű központja. A bivaly mellett sok hazánkban honos házi- és vadállat is várja a látogatókat.

Matula és Tutajos „hazája”

Ha már kirándulás, a környéken járva minden természetrajongó számára kötelező a Kis-Balaton környékének felkeresése. Az itteni tájvédelmi körzet a mai napig szinte az érintetlen természet látványát nyújtja azoknak, akik csatlakoznak a park idegenvezetőihez. A Kányavári-sziget és környéke pótolhatatlan látványt és élményt nyújt, a megfigyelt közel 250 madárfajon kívül számos ritka állat- és növényfaj talál menedéket ezen a területen. A mocsárvilág élővilágába enged betekintést a Balatonmagyaród község határában található, szabadon látogatható a Kányavári-sziget, két kilátó és a Búbos Vöcsök tanösvény, valamint a természeti értékeket bemutató Matula ház. A fokozottan védett területekre viszont csak előzetes engedéllyel és szakvezetők kíséretében szabad bemenni.
A legjobb családi programok Hévízen és környékén
Kányavári-sziget
Fürdőajánló
Hévíz Tófürdő

Iratkozzon fel értesítéseinkre, hogy ne maradjon le a fürdőkkel, fürdővárosokkal kapcsolatos legfontosabb és legfrissebb hírekről! Kattintson az alábbi gombra...


Ha van véleménye, kérdése a cikkel kapcsolatban, szóljon hozzá a Facebookon. Kattintson ide