Aktuális akciók
Őszi wellness akciókŐszi wellness akciók Őszi fürdőtippekŐszi fürdőtippek

Ezekben a fürdővárosokban biztosan talál magának programot húsvétra

2016. 03. 24. 07:43
Forrás: termalfurdo.hu
Útitárs
Itt a húsvét, a tavasz leginkább tisztelt és legjobban kedvelt ünnepe, amely a szellem megújulásán és a kellemes családi összejöveteleken túl jó esetben egy kis szabadságot, pihenést is tartogat számunkra.
Talán annak a legjobb, akit idén egy hosszú hétvégével, egy fürdővárosban eltöltött víkenddel ajándékoz meg a nyuszi. A húsvéti hagyományokat azonban wellness hétvége esetén sem kell hanyagolni. A legtöbb fürdővárosban és környékén remek húsvéti programok várják az érdeklődőket. Jöjjön most ezek közül néhány a teljesség igénye nélkül.
 
Mezőkövesden, a Zsóry Fürdő termálmedencéi környékén lazulóknak igazi különlegességet tartogat a Matyó húsvét, ahol még a tojást is a jól ismert népi motívumokkal díszítik. A Matyó portán a húsvéti ünnepkör minden kelléke, ezen kívül mesterségek bemutatója, népi játékok, traktorról locsolás, kirakodó vásár és tojáskeresés várja a kicsiket és a nagyokat.
 
Akik a húsvéti pihenéshez Hajdúszoboszlót, Debrecent vagy valamelyik észak-alföldi fürdővárost választották, érdemes felkeresniük a Hortobágyi nemzeti parkot. Az egykori Hortobágyon élők fő megélhetését hagyományosan a pásztorkodás, a halászat, pákászat és a kézművesség jelentette. A néphagyomány különleges húsvéti szokásról ugyan nem ír, ám mégis a puszta különleges kelléktárat biztosít ennek az ünnepnek és a tavasz érkezésének átélésére. A gémeskutak vizének éltető, tisztító frissessége, idei születésű kecskék, bárányok vidám ugrálása, vadlovak csikóinak nyerítése, hazaérkező madárcsapatok tengernyi sokasága tölti meg élettel a pusztát, a tavaszt. A Hortobágyi Nemzeti Parkban, a Pusztai Állatparkban március 26-28-án különleges húsvéti programokkal várják a vendégeket.
 
Az egri, egerszalóki fürdők a legkedveltebb „hosszú hétvége célpontok” közé tartoznak ma Magyarországon. Húsvéti programokban természetesen ebben a térségben sem lesz hiány: Egerszalókon, a Szalóki Húsvétoló programsorozatában a résztvevők feleleveníthetik a húsvéti szokásokat, többek között a népi locsolás és tojásfestés hagyományait, de megismerhetik a tojásírás és egyéb népi kismesterségek fortélyait is.
 
Nyíregyháza Sóstón a Nyíregyházi Vadaspark nyújtotta „állatsimogatós” húsvéti élményeken túl húsvét hétfőn folklórprogrammal, hagyományos locsolkodással, utcaszínházzal, kirakodóvásárral, és eltérő felekezetek húsvéti asztalait bemutató kamara-kiállításokkal készülnek a vendégek fogadására. A skanzenben a látogatókkal közösen készítik a tojásokat, sütik-főzik a húsvéti ételeket és gyűjtik a locsolóverseket.
 
A fővárosban ezúttal is különleges, és nagyon ízletesnek ígérkező rendezvénnyel várják a szerzők a Budapesten húsvétolókat, ez lesz a Bárányfesztivál. A rendezvényen megjelennek Kárpát-medence legnevesebb juhtenyésztői, élőállat bemutatóval, a legjobb bárányhúsból készült hazai és nemzetközi ételekkel, mindezt megfűszerezve minőségi kézműves termékekkel. A gasztronómiai élményeken túl a látogatók bepillantást nyerhetnek abba, hogy milyen sokoldalúan használható fel a juh gyapja.
A Nógrád megyében, a Cserhát lankáin megbújó Hollókő igazi gyöngyszeme Észak Magyarországnak, érdemes érte akár egy közepesen hosszú autós kirándulásra is vállalkozni. Az UNESCO Világörökség részenként nyilvántartott faluban a három napos Hollókői Húsvéti Fesztivál a hagyományok és az életöröm ünnepe, egy hely, amit mindenkinek látnia kell! Gazdag folklórprogram, palóc gasztronómia, népszokások az elmaradhatatlan locsolkodással, koncertek, családi és gyermekprogramok nyújtanak feledhetetlen élményeket a vendégeknek. Hollókő egyik legismertebb és leglátványosabb húsvéti népszokása a locsolkodás. A falu összes, hagyományos népviseletbe öltözött eladó lányát kötelező ilyenkor eláztatni. Nincs olyan pörgős rakott szoknya a faluban, ami ilyenkor száraz marad! A locsoláshoz a legények egy vödörnyi hideg kútvizet használnak, hogy a lányok el ne hervadjanak idő előtt.
 
Az tavaszt idén Hévíz tava mellett indítókat Húsvét első és második napján is várják a hangulatos kisváros főterein. Lesz népi játszóház, színházi és táncos bemutatók, koncertek és kirakodóvásár.
 
Keszthely környékéről, de Zalakaros wellness szállodáiból is könnyen megközelíthető a Balaton-felvidéki Nemzeti Park, akik húsvétkor is szeretettel várják az érdeklődőket a Kápolnapusztai Bivalyrezervátumba és a Vörsi húsvéti forgatagba is.
 
A Sopronhoz, Sárvárhoz és Bükfürdőhöz közeli Büki Húsvéti Vigalom húsvét hétfőjére ígér kikapcsolódást minden korosztály számára. Húsvéti tradíciók, kézműves sarok, népi fajátékok várják az egész családot.

Dél-Baranyában sem hagyják húsvéti programok nélkül az ott ünneplőket. A Harkányban vagy Siklóson víkendezőknek érdemes felkeresni Pécsen a Zsolnay-negyedet, ahol hagyományos húsvéti programokkal és koncertekkel várnak mindenkit.
 
Gyulán az Almásy-kastélyban és a várban is egész napos családi és gyerekrendezvények szórakoztatják a nagyérdeműt húsvétkor.
Iratkozzon fel értesítéseinkre, hogy ne maradjon le a fürdőkkel, fürdővárosokkal kapcsolatos legfontosabb és legfrissebb hírekről! Kattintson az alábbi gombra...