Aktuális akciók
Nyári fürdőtippekNyári fürdőtippek Nyári wellness ajánlatokNyári wellness ajánlatok

Hat szuper kisvasút, ami nem csak a gyerekeknek élmény

2017. 04. 07. 19:07
Forrás: termalfurdo.hu
Útitárs
A családi fürdőzés vagy egy wellness hétvége jól bevált programok lehetnek a tavaszi szünetre, de mi lenne, ha ezúttal egy kis vonatozással is színesítenék? Gyönyörű erdei vasutak várnak minket a fürdővárosok környékén is, hadd ajánljunk néhányat!
A gyerekek számára remek szórakozás, hiszen nincs olyan gyerek, aki ne örülne egy kis vasutazásnak, ráadásul kiváló alkalom arra, hogy egy kicsit együtt legyen a család. Összeszedtük a legklasszabb helyeket, ahol vonatozhatunk egy jót.

Guinness-rekorder kisvasút a fővárosban

Aki még nem próbálta a főváros csodás gyógyfürdőit, annak egyszer mindenképp el kell látogatni a történelmi Széchenyi vagy Gellért fürdőkbe, esetleg száguldani egy jót az Aquaworld Resort And Spa csúszdáin. A Budapesti kirándulás elmaradhatatlan része a Széchenyi hegyi gyermekvasút. A gyermekvasút Budapest egyik közlekedési látványossága a budai hegyekben. Érdekessége, hogy a szolgálatot gyermekek látják el felnőttek felügyelete mellett. A vonal két végállomása, Széchenyi-hegy és Hűvösvölgy között több mint 11 km-t vonatozhatunk, 45-50 perc alatt. Csiripelő madarak, hatalmas fák és a legjobb kirándulási célpontok között kanyarog a vonat, amely 2015-ben bekerült a Guinness-rekordok közé, mint a világ leghosszabb olyan vasútvonala, ahol a forgalmi és kereskedelmi szolgálatot gyermekek látják el.
Hat szuper kisvasút, ami nem csak a gyerekeknek élmény

A gemenci hazánk egyetlen ártéri erdészeti kisvasútja

Igazi különlegességet kínál a Dél-Dunántúlon, Harkányban, Siklóson vagy Kaposváron pihenőknek a Gemenci Erdei Vasút, amely a Pörbölyi Ökoturisztikai Központból viszi kirándulni a vonatozni vágyókat. Ez hazánk egyetlen ártéri erdészeti kisvasútja. A vasút nyomvonala a Duna és a Sió vonalát követve a Gemenci erdőben, a Gemenc Zrt. által vagyonkezelt állami tulajdonú területeken halad, és napjainkban a faanyagszállítás mellett főként idegenforgalmi, ökoturisztikai feladatokat lát el. A 30 kilométeres pályán egészen a Szekszárdtól 6 km-re lévő Bárányfokig utazhatnak a kirándulók. A kisvasút hétköznap Malomtelelőig, hétvégén Gemenc-Dunapart állomásig menetrend szerint közlekedik, téli időszakban zárt, fűtött kocsikkal. Az utazás kiegészíthető sétahajózással, lovas fogatozással, kenuzással, kerékpározással, gyalogtúrákkal, melyekhez szakvezetés is igényelhető.
Hat szuper kisvasút, ami nem csak a gyerekeknek élmény

A múzeumvasút Nagycenkről indul

Aki a tavaszi szünetre az ország észak-nyugati részét, Sárvár, Bükfürdő vagy Győr fürdőit választja, annak érdemes egy nagyobb kirándulást tenni Sopron és Nagycenk irányába. A nagycenki Széchenyi-kastély és Fertőboz között közlekedő Széchenyi Múzeumvasút épp a hétvégén indult el újra, hogy szállítsa a természet csodáira, és a történelmi érdekességre éhes turistákat. A 3,6 kilométer hosszú, 760 milliméter nyomtávolságú pálya 1972-ben készült el. A múzeumvasút forgalomban lévő személyszállító kocsijai az egykori kisvasutak és gazdasági vasutak felszámolásával kerültek Nagycenkre. A vagonokat október végéig havonta egy hétvégén az András nevet viselő gőzmozdony vontatja, a többi időpontban a Kiscenk nevű dízelmozdony.
A múzeumvasút nagycenki végállomása mellett működik egy szabadtéri mozdony skanzen, ahol a Magyarország egyes vidékein egykor közlekedtetett mozdonyokat, vasúti kocsikat lehet megnézni. Jó tudni, hogy ez a vonat nem jár minden nap, szombatonként és vasárnaponként kétóránként indulnak a szerelvények Nagycenkről és Fertőbozról.

Hangulatos erdei kisvasút Szilvásváradon

Az egri fürdőkben, esetleg Mezőkövesden vagy Bogácson pihenve kihagyhatatlan élményt kínál Szilvásvárad. A gyönyörű ménes, a halkan csobogó Fátyol-vízesés és az ügyességet próbára tevő drótkötélpálya mellett itt közlekedik Magyarország egyik leghangulatosabb erdei kisvasútja. A Szilvásváradi Erdei Vasút menetrend szerint a Szalajkavölgy-Lovaspálya és a Fátyol-vízesés között, a Bükk-vidék központi részén zakatol, 4,5 km hosszú, egyvágányú, nem villamosított vonalon. A természethez nagyon közel vezet az útvonal, szinte karnyújtásnyira a gyönyörű virágoktól, fáktól és a bokrok között figyelő kis állatoktól. A kisvasút a 2014-es Országos felmérés szerint a budapesti Gyermekvasút és a Lillafüredi Állami Erdei Vasút után a szilvásváradi a harmadik legforgalmasabb erdei vonat. A Szilvásváradi Erdei Vasút Szilvásvárad központjából indul a Fátyol-vízesés felé.

Lillafüred: az egyik legszebb útvonal

A Miskolctapolca Barlangfürdőből egy rövid kirándulással elérhető Lillafüredi erdei vasút Magyarország egyik legszebb útvonalán közlekedő kisvasútja, valódi magaslati pálya; meredek hegyoldalakban, különleges völgyhidakon, alagutakon vezet keresztül. Városi környezetből indulva, a diósgyőri vár közeléből juthatunk el vonataival számos látványossághoz: a Garadna völgyben a Hámori-tó partján kanyarogva a lillafüredi Palotaszállóhoz, vízeséshez, barlangokhoz, az újmassai őskohóhoz és számos gyalogos túra kiindulópontjára. A kisvasút az Észak-Kilián városrésztől Lillafüred érintésével Garadnáig közlekedik 14 km-en. A keskeny nyomtávú erdei vasútvonal az ország egyik legnagyobb, 64 méter hosszú és 20 méter magas vasúti viaduktján és két alagúton is áthalad. A Lillafüredi erdei vasút különlegessége, hogy nemcsak nyáron, hanem egész évben közlekedik, télen fűtött kocsikkal várja az érdeklődő utazókat.
Hat szuper kisvasút, ami nem csak a gyerekeknek élmény

Zsuzsi vonat ősi tölgyeseken halad át

Ha Debrecenben pihenünk és fürdőzünk, semmiképp ne hagyjuk ki a város egyik szimbólumát, a Zsuzsi erdei kisvasutat. A Zsuzsi vonala – több mint 130 éve - a Dél-Nyírségi Erdős puszták debreceni részének legszebb tájain keresztül kanyarog. Útja során turistautakat keresztez, patakokon, szántóföldeken, ősi tölgyeseken halad át. Bepillantást enged a tanyák jellegzetes világába, néhol a fák lombjai által „épített” zöld alagutakban haladva. Az erdei utazás során a kisvasút, a túrázok körében igen kedvelt turistautakat keresztez, tiszta vizű patakok felett robog át, valamint madarakat és nyulakat tápláló szántóföldeken és ősi madárfüttytől zajos tölgyeseken viszi keresztül az utasait. A vonat ablakán keresztül beleshet az utazó a környékbeli tanyák jellegzetes világába, és az élményt fokozza a táj szépsége. A fák lombos alagútjaiban haladva a szemfüles gyerekek megpillanthatnak egy-két erdei állatot is. A Zsuzsi Vasút Debrecen-Fatelep – Hármashegyalja között közlekedik.
Iratkozzon fel értesítéseinkre, hogy ne maradjon le a fürdőkkel, fürdővárosokkal kapcsolatos legfontosabb és legfrissebb hírekről! Kattintson az alábbi gombra...