Aktuális akciók
Karácsonyi ajándéktippekKarácsonyi ajándéktippek Csobbanj a télbe!Csobbanj a télbe!

Itt az őszi szünet, de mi legyen a gyerekekkel?

2021. 10. 26. 09:00
Forrás: termalfurdo.hu
Útitárs
Izgalmas erdei kalandparkok, bobpályák, vár-túrák, egy hatalmas állatpark, utazás egy hangulatos erdei kisvasúttal, finom pisztránglakoma, egy szép kirándulás végén… Van néhány tippünk, hogy ne fulladjon unalomba az őszi szünet.
Idén hosszúra nyúlik az őszi szünet a lurkók számára, végre együtt lehet a család, de mi legyen a program? A családi fürdőzés mindig jó választás, mi pedig most ajánlunk mellé egy-két programot az ország különböző pontjairól, melyeket a gyerekek is biztosan nagyon élveznek majd.
A déli régióban járva az ország egyik legnagyobb erdei kalandparkjában, a Pécsről vagy Harkányból könnyen megközelíthető pécsi Mecsextrém Parkban garantáltan jól érzi magát az egész család. Az alpesi kötélpark a fák ágai között ügyességet kíván felnőttől, gyerektől egyaránt, az európai viszonylatban is ritka, 25 kocsiból álló erdei bobpályán egyedülálló kaland részesei lehetünk. A parkban található mászófal nyolc méter magas és hat különböző nehézségű útvonallal teszi próbára a kezdő és profi mászókat. A mintegy 40 méter hosszú játszóvárat ügyességi elemek tarkítják, ezek egyik része a kisgyermekek adottságainak megfelelően használható, míg a vár másik felén a nagyobbak szórakozhatnak a Mecsextrém Parkban, Pécstől alig néhány kilóméternyire.
Itt az őszi szünet, de mi legyen a gyerekekkel?

Ha már a dél-nyugati régióban járunk, Siklóson vagy Harkányban pihenve érdemes néhány órát szánni Siklós várának felkeresésére is. A várat néhány éve felújították, korszerű kiállítások és interaktív, gyerekek számára is érdekes játékok várják a látogatókat. A várban nyaranta színházi előadásokat is tartanak, az interaktív „vár kiállítás és túra” pedig egész évben várja a kicsiket és a nagyobbakat.
Itt az őszi szünet, de mi legyen a gyerekekkel?

Az ország másik felére tekintve, a keleti régióban kihagyhatatlan a Nyíregyházi Állatpark, a Sóstó Zoo, amely olyan fantasztikus élményt kínál, hogy akár egy hosszabb autós túrát is érdemes tenni érte Debrecenből, Hajdúszoboszlóról vagy akár Miskolctapolcáról is. A nyíregyházi az ország első állatparkja, ahol egy természetes tölgyerdőben, tágas kifutókon mutatnak be 5000 állatot, köztük olyan Európában is ritkaságszámba menő különlegességeket, mint az indiai páncélos orrszarvú, a komodói óriás sárkánygyík, az afrikai elefánt és fehér tigris. Aki belép a 30 hektáros tölgyerdőbe, egy nap alatt végig sétálhatja a Földet, s megfigyelheti a különböző élőhelyek élővilágát. Néhány éve Magyarországon és a közép-európai térségben is egyedülálló létesítmény nyitotta meg kapuit a parkban; 4000 négyzetméteren 3 szintes épületben Zöld Piramis épült Óceanáriummal és Esőerdőházzal.
Itt az őszi szünet, de mi legyen a gyerekekkel?

Még mindig a térségben maradva, Egertől vagy Parádról viszonylag egyszerűen elérhető helyszínen, Sástó után a 11-es kilométerkőnél a régi kőbánya helyén a hegyen találjuk az Oxygen Adrenalin Parkot. Az óriási park 16 hektáros területen fekszik, a magasságok és a mélységek lenyűgözők. Azon túl, hogy gyönyörű a kilátás, a gyerekek mellett a felnőttek is élvezik a helyet. A canopy pálya 35 méter magasan, 460 méter hosszan biztosítja a kalandot, de a bobpálya is élvezetes, 930 méter hosszú, és meglepően gyors száguldást biztosít. Van óriás hinta, kisállat simogató, gyerek quad, erdei kalandpálya és egy "igazi" autó a Frédi és Béniből a játszótéren.
Itt az őszi szünet, de mi legyen a gyerekekkel?

Miskolctapolcáról, a barlangfürdőből egy rövid kirándulással elérhető Lillafüred és az erdei vasút, amely Magyarország egyik legszebb útvonalán közlekedő kisvasútja, valódi magaslati pálya. A vonat útvonala kifejezetten meredek hegyoldalakon, különleges völgyhidakon, alagutakon vezet keresztül. A kisvasút az ország egyik legnagyobb, 64 méter hosszú és 20 méter magas vasúti viaduktján és két alagúton is áthalad. A Lillafüredi erdei vasút különlegessége, hogy nem csak nyáron, hanem egész évben közlekedik, télen fűtött kocsikkal várva az érdeklődő utazókat. A Garadna völgyben a Hámori-tó partján kanyarogva a lillafüredi Palotaszállóhoz visz az útja, ahol megnézhetjük a vízesést, barlangokat és a palotát majd a vonatra visszaszállva elutazhatunk az újmassai őskohóhoz vagy friss halat kóstolhatunk a pisztrángtelep melletti étteremben.
Itt az őszi szünet, de mi legyen a gyerekekkel?

Kicsit délebbre, Mezőkövesden, Szolnokon vagy esetleg Szentes környékén pihenve, ha kisgyerekkel vagyunk, kötelező program a Tisza-tavi Ökocentrum, Poroszlón. Ez a hazánkban egyedülálló bemutatóhely a Tisza és a Tisza-tó természeti kincseit, Magyarország második legnagyobb tavának csodálatos élővilágát tárja elénk. A Tisza-tavi Ökocentrum legfőbb látványossága Közép-Európa legnagyobb édes vizű akváriumrendszere, mely egymillió literes össztérfogatával és a benne bemutatott víz alatti csodákkal igazán különleges természet közeli élményt nyújt, falai közt olyan élményben lehet részünk, mintha a tó mélyén sétálnánk. A látogatók kedvence még a vidra és óriási élményt jelent a csónakból történő madármegfigyelés is.
Itt az őszi szünet, de mi legyen a gyerekekkel?

Ha az ország dél-keleti régiójában, Gyula környékén járunk, ne hagyjuk ki a történelmi emlékeket sem. A XV. században épült, mára Közép-Európa egyetlen épen maradt síkvidéki téglavára, melynek 24 kiállítótermében közel hét évszázad történetét járhatják végig a látogatók. A kilátóból gyönyörű panoráma nyílik a városra. A vár különféle rendezvényvényeknek, családi programoknak ad otthont, ahol állandó kiállításokkal és tárlatvezetéssel várják az érdeklődőket.
Itt az őszi szünet, de mi legyen a gyerekekkel?

Egy ugrással nyugatra, a Szombathelyen fürdőzőknek is bőven akad programja fürdés utánra, vagy a strandolás másnapjára. 2002 augusztusában nyitotta kapuit Európa egyik legnagyobb és egyben legbarátságosabb játszótere Szombathelyen. A Kalandváros élmény a gyerekeknek, s pár óra lélegzetvételi esély a felnőtteknek. A játszótér központjában a névadó Kalandvár áll. A 7 méter magas, egy német kivitelező által emelt fa építmény minden gyerek álma, létrákkal, mászókákkal, csőcsúszdákkal, labirintusokkal. A huszonhét méter hosszú falmászó terei a nagyobbaknak, a vizes játszóhelyek és dombcsúszdák pedig inkább a kisebbeknek kedveznek.
Itt az őszi szünet, de mi legyen a gyerekekkel?

Végül jöjjön a főváros, ahol se vége se hossza a látnivalóknak, de ha véletlenül esősre fordul az idő és nevetésre, szórakozásra vágynak, érdemes felkeresni a Csodák Palotáját Óbudán. A CsoPa Magyarország első interaktív tudományos játéktere, mely 21 éve fogadja a hozzá érkező és játszva tanulni vágyó látogatóit minden korosztályból. A Csopa egész napos programot kínál, hiszen több, mint 250- fizikai jelenséget bemutató játék és eszköz, az Öveges professzorról elnevezett előadóteremben napi 4 izgalmas előadás és kísérletbemutató, látványos 5D, 9D és Körmozi Élményvetítések és változatos programok várják a látogatókat.
Itt az őszi szünet, de mi legyen a gyerekekkel?

Képek forrása: mecsextrem.hu (2. kép), egykor.hu (3. kép), keptar.oszk.hu (4. kép), bikemag.hu (5. kép), erdeiprogramok.hu (6. kép, 7. kép), minap.hu (8. kép), nyugat.hu (9. kép), turizmus.com (10. kép)

Iratkozzon fel értesítéseinkre, hogy ne maradjon le a fürdőkkel, fürdővárosokkal kapcsolatos legfontosabb és legfrissebb hírekről! Kattintson az alábbi gombra...