Tippek és ötletek, hol és hogyan sportoljunk télen a szabadban

2020. 01. 13. 20:00
Forrás: termalfurdo.hu
Útitárs
Síelhetünk a panorámás visegrádi, vagy eplényi pályákon, csúszkálhatunk a jégen a Duna, Balaton vagy a Városliget mellett, úszkálhatunk a gőzölgő kültéri szabadtéri medencék valamelyikében, és ha rendszeresen így teszünk, az egészségünkkel is nagyon jót teszünk.
Nem vagyunk egyedül azzal az érzéssel, hogy inkább bekuckózunk otthon a meleg takaró alatt egy finom teával, és olvasunk vagy tévézünk, ahelyett, hogy rétegesen felöltöznénk, és kimozdulnánk sportolni. Mégis érdemes

Miért jó télen sportolni?

A friss téli levegőn való sportolás elűzi a rosszkedvet, a depressziót, megelőzi a D-vitamin-hiányunkat. Egyszerűbb a hideg hónapokban elkezdeni kialakítani egy egészségtudatos, aktív, rendszeresen testmozgással teli életmódot, mert a napi rutin kiszámíthatóbb, mint nyáron. Ilyenkor könnyebben és egészségesebben kezdhetünk bele a fogyókúrába is, mert nem érezzük az idő sürgetését a közeledő nyári szezon miatt, ezáltal nem fogunk bele veszélyes diétákba.  A téli sportolás erősíti a szívet és a tüdőt, és segít megelőzni a gyakori téli betegségeket, például a megfázást. Hűvösebb időben a szívünk erőteljesebben dolgozik, amitől felfrissül a keringés, erősödnek a szívizmok, és nő az állóképesség is.

Óvintézkedések indulás előtt

  • Nagyon fontos a bemelegítés, hogy elkerüljük a sportsérüléseket, izomlázat. Azonban ha ez már bekövetkezett, gyógynövényes fürdővel, váltózuhannyal, szaunázással, és masszírozással meggyorsíthatjuk a túlterhelt izmok gyógyulását.
  • Mindenképpen rétegesen öltözködjünk, edzés közben tartsuk melegen izmainkat, aláöltözetekkel, thermo nadrágokkal, pulóverekkel, derékmelegítőkkel.
  • Gondoskodjunk megfelelő, kifogástalanul működő sporteszközökről, síelés, snowboardozás esetén bukósisakról, korcsolyázásnál sapkáról, kesztyűről. 

Sípályák az országhatáron belül  

Ha szeretnénk kipróbálni a síelést, már a határt sem kell átlépnünk. A Bükki Nemzeti Parkban, Bánkúton találunk egy 7 lifttel és 6 lesiklópályával rendelkező sípályát. Az egyik leghíresebb pályát Eplényben próbálhatjuk ki, itt piros és fekete pályák közül is válogathatunk, de akár sí- és snowboardiskolában is elsajátíthajuk a lesiklás mikéntjét, ha még nem vagyunk jártasak ezekben a sportokban. Mátraszentistvánon összesen 4300 méternyi sípálya áll rendelkezésre. Tátrára néző lejtői mesterséges hóval borítva március elejéig-közepéig biztosítják a kényelmes és biztonságos sí- és snowboard élményeket, akár éjszaka is.Az ország legmagasabb pontján, a Kékesen is 1,8 km hosszúságú pályán csúszhatunk. Pécsett a Misina tetőnegy 600 és egy 450 méter hosszú sípálya és drótköteles sífelvonó várja a csúszni vágyókat.
Ha Budapesthez közeli pályákat keresünk, a Dobogókőn megfelelő hóviszonyok esetén reggel 9-től délután 16 óráig működik a sípályákat kiszolgáló 624 méter hosszú tányéros sífelvonó. A visegrádi sípálya hazánk egyik legszebb fekvésű síterepe, lejtőjéről gyönyörű kilátás nyílik a Fellegvárra és a Dunára. Kiválóan alkalmas tanulóknak, mivel a pálya enyhe lejtésű, de dinamikus sízők is szeretik, mert elég széles a gyakorláshoz.
Dobogókő sípálya
Dobógókő – Kép forrása

Aki inkább a jégen csúszna...

Budapest egyik legnívósabb és különlegesebb jégpályája február végéig várja a csúszkálás kedvelőit Csepelen. A 25x30 méteres nagy területet, a 10x20 méteres jégfelületet és a 2,5x150 méter hosszú jégfolyosót a hét minden napján használhatják az érdeklődők. Télen a fő attrakció az óbudai Fő téren az a jégpálya, amely egész nap várja a korcsolyázás szerelmeseit. Jó hír, hogy mindenki ingyenesen használhatja, és még oktatásokat is tartanak. Budapest legismertebb és megkerülhetetlen jégpálya gyöngyszeme, a Hősök tere mögött, a Városligetben található a Vajdahunyadvár mellett, és kihagyhatatlan téli program minden évben novembertől február végéig. A Bálna Nehru park felőli oldalánál felállított ingyenes, 450 m2-es korcsolyapályáról csodaszép a kilátás a Dunára, valamint a város budai oldalára, a Műegyetemre, és a Gellért-hegyre.
Ha a Balaton mellett szeretnénk csúszkálni, Szigligeten, Keszthelyen, Balatonfüreden, Balatonbogláron, Siófokon tehetjük meg.
Csepel jégpálya
Csepeli jégpálya – Kép forrása

Úszás a csillagos ég alatt, télen is

Semmihez sem hasonlítható élmény, amikor a hideg téli, havas napokon egy kültéri medencében róhatjuk a hosszokat a gőzölgő vízben. Nem árt némi óvatosság, sokáig ne tartózkodjunk a szabad ég alatt, vizes hajjal ne maradjunk kinn sokáig a parton, és várjunk egy picit távozás előtt, hogy testhőmérsékletünk visszaálljon a normál szintre. Melegedjünk fel a szaunában, és lazítsuk el izmainkat egy jakuzziban a kültéri úszást követően.
Az ország egyik téli időszakban is üzemelő fedetlen 50 m-es úszómedencéjét a Csongrádi Gyógyfürdő és Uszoda kínálja. A hódmezővásárhelyi Török Sándor Strandfürdő és Gyarmati Dezső Sportuszoda kültéri 26-28 °C vízhőfokú és 8 pályás medencéjét minden nap 6:00-21:00-ig használhatjuk, téli szezonban is.
A Dagály fürdő nyitott 33 és 50 méteres medencéjét is évszaktól függetlenül használhatjuk.  Budapest legnagyobb fürdője, a Széchenyi Gyógyfürdő szabadtéri úszómedencéjében is úszkálhatunk, ha nem túl nagy a tömeg. A Hajós Alfréd Sportuszodában előzetesen érdeklődjünk a szabad pályákról, de itt is 50 m-es medence fogadja az úszni vágyókat. A Palatinuson strandszezonon kívül is úszhatunk a 40 méteres kültéri úszómedencében. A Gödi Termálfürdő 26-28 fokos strandmedencéje is egész évben működik, Budapesttől mindössze 24 km-re találjuk.
A budapesti uszodákat külön cikkben gyűjtöttük össze.
Ha pedig nem csak úsznánk, hanem a termálvízben ejtőznénk, ide kattintva találjuk azokat a fürdőket, ahol van télen is működő szabadtéri medence.
 
Iratkozzon fel értesítéseinkre, hogy ne maradjon le a fürdőkkel, fürdővárosokkal kapcsolatos legfontosabb és legfrissebb hírekről! Kattintson az alábbi gombra...