Aktuális akciók
Karácsonyi ajándéktippekKarácsonyi ajándéktippek Fürdőbelépő ajándékbaFürdőbelépő ajándékba

Az Országos Kéktúra útvonala mentén is fürdőzhet a fáradt vándor

2016. 03. 26. 12:30
Forrás: termalfurdo.hu
Útitárs
Az Országos Kéktúra útvonala mentén több gyógyvizes fürdő, strand található, ahol a fáradt vándor ellazíthatja izmait egy kemény nap után. Ezek közül gyűjtöttünk össze néhányat.
Ahogy a wikipédián olvashatjuk, az Országos Kéktúra Magyarország északi tájain végighaladó,  jelenleg az Írott-kőtől Hollóházáig tartó folyamatos, jelzett turistaút. Hossza 1118 km, amely azonban az útvonal módosítások miatt változhat.
 
Az Országos Kéktúra 27 különböző hosszúságú és nehézségű szakaszból áll, amelyek külön-külön is teljesíthetők. Az Országos Kéktúra célja, hogy a túrázók az útvonal végigjárásával rendszeres sporttevékenységet folytassanak, képet alkothassanak hazánk életéről, fejlődéséről, természeti szépségeiről, megismerjék történetét, föld- és vízrajzát, évszázadok alkotásait. A túra vagy szakaszainak teljesítéséhez nélkülözhetetlen a fizikai felkészülés és a gyaloglást követő pihenés.
Nézzük, hol köthetjük össze a túrázás élményét egy jó kis fürdőzéssel!

Sárvár és Bükfürdő

A Kék Túra 1. számú útvonala Kőszegi-hegységben az Írottkő - Sárvár, a 2. számú pedig a Sárvár- Sümeg szakasz. Ebben a térségben érdemes felkeresni Sárvár vagy Bükfürdő termálmedencéit, ha pihenésre, kikapcsolódásra vágyunk.
 
A nemzetközi színvonalú Sárvári Gyógy- és Wellness Fürdőben számos gyógyászati, egészségmegőrző és rekreációs szolgáltatást kínálnak.
Bükfürdőn a 14 hektáros, árnyas fákkal borított parkban fekvő fürdőkomplexum 32 medencével, több mint ötezer négyzetméter vízfelülettel, gyógy-, strand- és élményfürdővel, modern Szauna világgal és Medical Wellness Centrummal valamint elismert gyógyászati részleggel várja a vendégeket.

Hévíz és Kehidakustány

Az Országos Kéktúra 3. és 4. számú szakaszaihoz (Balaton-felvidék: Sümeg - Keszthely – Tapolca) kapcsolódva is van hol megpihennünk. A Balaton-felvidék nyugati részén Hévíz és Kehidakustány számít a legkedveltebb fürdőhelynek. A Hévízi Gyógytó a világ legnagyobb biológiailag is aktív, természetes termáltava. A több ezer éves tavat egy 38 méter mélyen fekvő forrásbarlang több, ásványi anyagokban gazdag, hideg és a meleg vizű forrása táplálja.
A Kehida Termál Gyógy-és Élményfürdő 2400 m² vízfelülettel, mediterrán belső terekkel, 13 medencével, 94 méteres óriáscsúszdával, kinti kamikaze csúszdákkal, szabadtéri 34-36 fokos meleg vizes- és gyógymedencékkel, pezsgőszigettel, sodrómedencével, gyermekpancsolóval és még sok egyéb csábító élményelemmel várja a fürdőzni vágyókat.

Tapolca

A Dunántúlon tovább haladva az 5. számú túraszakasz a Tapolcától Badacsonytördemicig tartó kiránduló útvonal. Ebben a térségben a Tapolcai gyógybarlang szolgáltatásait érdemes kipróbálni. Az 1902-ben felfedezett természeti ritkaság a város szívében található. A mészkőben kialakult barlangrendszer különös érdekességét a benne levő tavak nyújtják, amelyek zöldes színű vízén csónakázni is lehet. A karsztvíz által kialakított háromszintű barlangrendszer alsó termeit és a felső járatok egy részét 19 Celsius-fokos víz borítja. Egy 300 méteres szakaszt csónakkal lehet körbejárni.

Budapest

Az Országos Kéktúra útvonalán haladva a 13. és 14. számú szakaszhoz (Budai hegység: Piliscsaba-Hűvösvölgy) érve a főváros jól ismert fürdőit érinthetjük. A főváros történelmi fürdőit, mint a Széchenyi fürdő, a Gellért, a Lukács vagy a Rudas, senkinek sem kell bemutatni. Budapest „fürdőváros” megtisztelő jelzője nem szokványos. A megnevezés jelző értékű, éppúgy, mint a rangos családok, közösségek számára odaítélt megkülönböztető cím, valaminek az értékelése s viselőjének a privilégiuma. A "Budapest Fürdőváros" elnevezés hosszú folyamat következménye, a város természeti kincseinek rangra emelése.

Pásztó

A Kék Túra 19. és 20. számú szakaszára érve eljutunk a Cserhát Becske- Mátraverebély- Mátraháza szakaszára. Itt vár minket egy kevésbé felkapott, de annál kellemesebb kikapcsolódást ígérő fürdőhely, amely a nyári időszakban kedvezhet a kirándulóknak. A pásztói strandfürdő a környék egyetlen meleg vizű strandja. Két nyitott medencéje van, amelyeket a strandtól 500 méterre levő, 426 méter talpmélységű termálkút táplál. A víz hőmérséklete a kút kifolyásánál 33 Celsius-fok, a kút hozama 700 liter percenként.

Mezőkövesd

A 21. és 22. számú útvonal az Országos Kék Túra Mátra: Mátraháza-Sirok-Szarvaskő szakaszára visz minket. Itt érdemes egy kis kitérőt tennünk, ha pihenésre vágyunk. A túra útvonalától kicsit délebbre igazi felüdülést jelent a mezőkövesdi Zsóry Gyógy- és Strandfürdő. A fürdő Észak-Magyarország egyik legnépszerűbb gyógyfürdője. A település termálvizét 1939-ben tárták fel. A fürdő első termálmedencéjét 1940-ben adták át. A település termálvize 1968-ban kapta meg a gyógyvíz minősítést, a fürdőt pedig 1983-ban nyilvánították gyógyfürdővé.

Miskolctapolca és Eger

23. számú túraszakasz a Bükkben a Szarvaskő - Putnok útvonal mentén halad. Innen nem messze, Miskolctapolcán a Barlangfürdő, Egerben pedig a gyógyfürdő mellett a törökfürdő szolgáltatásai is biztos kikapcsolódást ígérnek. Miskolctapolcán a 30 fokos víz és a barlang klímája gyógyhatású, főként ízületi betegségek esetén ajánlott, de mivel sótartalma alacsonyabb, mint a gyógyvizeké - nem éri el az 1000 milligramm/litert sem - így korlátlan ideig lehet benne fürdőzni.
Az Egri Termálfürdő 1932-ben nyitotta meg kapuit, Magyarország egyik legszebb fürdőhelye, mely a külföldi turisták körében is népszerű. A gyönyörű ligetes környezetben elhelyezkedő fürdő a gyógyulni, sportolni és szórakozni vágyók paradicsoma.

Az egri Török Fürdőt Arnaut pasa emeltette, a gyönyörű, arany kupolás fürdőben a hithű mohamedánok tisztálkodhattak és társaloghattak. Ez a csodás fürdő – többszöri felújítást követően – még mindig áll és hat medencével, magas színvonalú wellness-és gyógyászati szolgáltatással várja vendégeit.
fotó: itthon.hu
Iratkozzon fel értesítéseinkre, hogy ne maradjon le a fürdőkkel, fürdővárosokkal kapcsolatos legfontosabb és legfrissebb hírekről! Kattintson az alábbi gombra...