Quantcast

Aktuális akciók
Nyári akciókNyári akciók

Kastély- és fürdőtúra Északnyugat-Magyarországon

2024. 05. 29. 08:00
Forrás: termalfurdo.hu
Útitárs
A csodaszép japán- és angolkerttel, szobrokkal és 41 szobával rendelkező sorokpolányi kastélyt évente egyszer vehetjük birtokba, de a fertődi Esterházy, a körmendi Batthyány, a sárvári Nádasdy, a nagycenki Széchenyi-kastélyt minden nap megnézhetjük, a Duditsban meseszép esküvőt rendezhetünk, a zsennyei Bezerédjben pedig igazi művész környezet tárul elénk.

Vas megye

Batthyány-Strattmann-kastély, Körmend
Körmend ékessége, a hercegi Batthyány-Strattmann-kastély az ország egyik legjelentősebb műemlékegyüttese. A napjainkig fennmaradt új erődítményt Szécsényi László báró emeltette a XV. század közepén. 1945-ben Batthyány-Strattmann II. László kénytelen volt elhagyni az ősei által 340 éven keresztül birtokolt körmendi kastélyt, melyet az orosz hadsereg foglalt el. Az épületben laktanyát alakítottak ki, az erkélyt tankokkal döntötték le. Amikor az orosz katonák 1957-ben elhagyták a kastélyt, a főépület berendezései ugyan már nem, de belső dekorációja még épségben megvolt. A barokk és rokokó bútoroknál is nagyobb értéket jelentenek a 2. világháború előtt a kastélyban őrzött gyűjtemények: a történettudomány számára rendkívül fontos családi levéltár, a tartalmilag és kötészetileg értékes könyvtár, valamint az országosan is jelentős fegyvertár. Állandó kiállításain megtekinthető a Cipőtörténeti gyűjtemény, és Körmend, illetve a Batthyányak történelme. A kastélytól autóval 8 percnyi távolságra fekszik a Mjus World Resort & Thermal Park, ahol 5 medencében és 5 szaunában lazíthatunk a kirándulás után. Ha maradnánk éjszakára, itt találunk szállást.
Körmend kastély
Batthyány-Strattmann-kastély - Kép forrása
Bezerédj-kastély, Zsennye
A Rába és a Sorok találkozásánál elhelyezkedő település, Zsennye legnevezetesebb látnivalója a szép és gondozott park közepén álló, középkori eredetű egykori Bezerédj-kastély. A feudális korban kisnemesek lakták. Az utolsó lényeges bővítést már a tulajdonos Bezerédj Antal végeztette 1867-ben, majd az épületet romantikus felfogásban korszerűsítették. A II. világháború nem kímélte a kastélyt, tízezer kötetes könyvtára, és bútorzata elpusztult. Sokáig kifosztott, leromlott, lerobbant állapotban volt a kastély és a parkja is.  A háború során a megritkult növényi állományt védetté nyilvánították, és a 14 ha nagyságú park fennmaradásáról, fejlesztéséről gondoskodtak. 1953-ban a kastélyt a Magyar Képzőművészek Országos Szövetsége kapta meg, számos, kiemelkedő hazai művész és író töltött itt hónapokat. Ma már megújult és korszerűen berendezett szobák és konferenciaterem fogadja a látogatókat, képző- és iparművészeket, írókat, zeneszerzőket, fotósokat, filmeseket és belsőépítészeket is, Alkotóház néven. A kastélyhoz legközelebbi, nyári időszakban üzemelő fürdő a vasvári Szentkútfürdő, de a közelben van még a Mjus World Resort & Thermal Park. Ha maradnánk Zsennyén éjszakára, itt kereshetünk szállást.
Bezerédj kastély
Bezerédj-kastély - Kép forrása
Festetich-kastélyszálló, Szeleste
Szeleste nevezetessége, a Festetich-kastélyszálló a barátságos kis Vas megyei település szélén, gyönyörű környezetben, egy 13 hektáros mesebeli arborétum ölelésében található. A kastély építése 1855-ben kezdődött, a munkát gróf Festetich Andor fejezte be, aki 1872-től birtokolta az épületet. Az ő nevéhez fűződik a hatalmas arborétum is, amelyben több mint ötszázféle növénykülönlegességet gyűjtött össze, és kialakította a kastélyt övező teraszokat. A kastély jelentős része az 1950-es években lángok martalékává vált, a felújítási munkák 1990-ben kezdődtek meg. Az épület ma már kastélyszállóként üzemel, ahol a vendégek egyszerre élvezhetik az arborétum csendjét, nem mindennapi romantikáját és a saját kútból táplált gyógyvizes fürdő élményét. Szinte azonos távolságra, 20 percnyi autóútra található a kastélytól Sárvár és Bükfürdő fürdője, ahol a kastélylátogatás után kellemesen felfrissülhetünk. Ha több napra tervezünk maradni a fürdővárosok valamelyikében, itt találjuk a sárvári és a bükfürdői szálláslehetőségeket.
Festetich kastely
Festetich-kastélyszálló - Kép forrása
Nádasdy-várkastély, Sárvár
 A reneszánsz várkastélyok hangulatát idéző Nádasdy várat és várparkot is érdemes meglátogatni Vas megyében, amely építészeti látványosságain túl történelmi emlékekkel, gyönyörű antik berendezési tárgyakkal is várja a látogatókat. A vár első írásos említése 1327-ből maradt fenn, amikor is a vár Károly Róbert királyi birtoka volt. A török rablóportyák elleni védelemül fokozatosan kiépítették a sárvári véghelyet, mely ma is meghatározza az építmény formáját. A 18. század második felében Szily Ádámé volt, ő festette a díszterem falának képeit. 1966-ban kezdték el a műemléki helyreállítást, ma már kiállításokat tekinthetünk meg benne a huszárokról, de az ország egyik legszebb dísztermét is megcsodálhatjuk. Gyógy-, élmény- és strand részleggel is vár minket a sárvári fürdő, a város legszuperebb szállásait pedig itt találjuk.
nadasdy var
Nádasdy-várkastély – Kép forrása
Szapáry-kastély, Sorokpolány
Az ország egyik leggyönyörűbb kastélyát és parkját évente egyszer, nyári időszakban tudjuk megcsodálni, amikor a tulajdonos megnyitja a kaput a látogatók előtt. A sorokújfalui kastély elődjét és uradalmat 1891-ben vásárolta meg gróf Szapáry Géza. A II. világháború végén a szovjetparancsnokság hadikórház céljára vette igénybe a kastélyt, ezt követően működött iskolaként, kollégiumként is. 2002-ben az épület Kolos László dán állampolgár tulajdonába került. A bútorok főrészt Oroszországból, Olaszországból, Kínából, Franciaországból, Angliából, Dániából, Ausztriából és Magyarországból származnak, valamint a kastély Kínai és Japán kerámia gyűjteménye is egyedülálló. A parkot és a francia kertet is újjáépítették, ahol számos szobor található: az Apollo szökőkút delfinnel, a 15. századból származó szökőkút Lédával és a hattyúval, illetve az Apollo szobor delfinnel. A parkot még egy márvány pavilon is díszíti. Van egy tipikus angolpark és egy új, nagyon szép japánkert a birtokon, melyet egy vízesés és egy patak tesz még vonzóbbá, illetve a japánkertben koi pontyokkal teli kis tavacska is található. Külön kertet alakítottak ki a sérült és/vagy törött szobroknak. Összesen 5 emelet, 26 kandalló, 80 szőnyeg, 400 festmény, 41 szoba található a kastélyban. A legközelebbi fürdő a Szombathelyi Fedett Uszoda és Termálfürdő, valamint a Tófürdő. Szombathelyi szállásokat itt találunk.
sorokpolany kastely
Szapáry-kastély – Kép forrása

Győr-Moson-Sopron megye

Esterházy-kastély, Fertőd
A 18. században, Fertőd városában épült a gyönyörű Esterházy-kastély, mely francia parkjával, impozáns épületegyüttesével kötelező magyar látnivaló. A kastély a város fő nevezetessége, amely közel húsz év alatt épült fel, és máig az Esterházy-család birtokában áll. A hosszú évek alatt olyan kastély született, amely a bécsi Schönbrunn és a párizsi Versailles méltó párja. Évente több százezer turista látogatja, és alkalmanként komolyzenei koncerteket is tartanak benne. A 126 szobája rokokó stílusú, francia kertje pedig gyönyörűen karbantartott. A várostól nem messze található a 14 hektáron elterülő Bükfürdő Gyógy- és Élménycentrum, mely 33 medencével várja vendégeket. Ha Fertődön szeretnénk éjszakázni, itt találunk szállást, de ha csobbanás után inkább Bükfürdőn maradnánk, ezeken a szállásokon pihenhetünk meg.
esterhazy kastely
Esterházy-kastély – Kép forrása
Dudits-kastély, Sobor
A múlt században épült, historizáló stílusú kastély családias hangulata, antik bútorai és különleges dekorációja azonnal megragadja és maradásra bírja az ide látogatókat. A békebeli vadászkastélyt idéző hangulat, a kandallóban lobogó tűz és az egész ház miliője, de legfőképpen a házigazdák vendégszeretete együtt alkotják azt a vonzerőt, amely a vendégeket évtizedek óta a Dudits-kastélyba csábítja. Kizárólag esküvőkre, céges rendezvényekre vagy csoportos eseményekre lehet lefoglalni. A kastélyhoz legközelebb található fürdő a Várkertfürdő Pápai Gyógy- és Termálfürdő, pápai szállásokért pedig ide kattintson.
dudits kastely
Dudits-kastély – Kép forrása
Széchenyi-kastély, Nagycenk
Nagycenken Széchenyi Istvánnal, a legnagyobb magyarral "találkozhatunk". Az ország legnagyobb alapterületű emlékmúzeumában a Széchényi-család történetét és Széchenyi István életét ismerhetjük meg. A Széchenyi-kastély a korai klasszicizmus pompás emléke, Magyarország kastély-építészetének egyik kiemelkedő alkotása, 2016-ban vált nemzeti emlékhellyé. A Nemzeti Múzeumot alapító Széchényi Ferenc 1783-ban költözött a kastélyba, ahol értékes műgyűjteményt és könyvtárat hozott létre. A gyűjteményt 1802-ben felajánlotta az államnak, és ezzel ő lett nemcsak a Nemzeti Múzeum, de közvetve az Országos Széchényi Könyvtár alapítója is. Széchenyi István külföldön szerzett tapasztalatait felhasználva mintagazdaságot hozott létre az 1820-ban átvett birtokon. A legközelebbi fürdő a hegykői Sá-Ra Termál, ahol télen is nyitott szabadtéri termál-, és gyógymedencében, valamint fedett élménymedencében is fürdőzhetünk. Nagycenkhez közeli szállásokat itt kereshetünk.
szechenyi kastely
Széchenyi-kastély – Kép forrása
Szapáry kastély - Nyitókép forrása
Korábban írtunk már az ország északkeleti, délnyugati, délkeleti,  közép-dunántúli részén fekvő kastélyokról és közeli fürdőikről. 
A cikkben szereplő fürdőket egy térképen is megjelenítettük. 

Iratkozzon fel értesítéseinkre, hogy ne maradjon le a fürdőkkel, fürdővárosokkal kapcsolatos legfontosabb és legfrissebb hírekről! Kattintson az alábbi gombra...