Aktuális akciók
Őszi akciókŐszi akciók Karácsonyi ajánlatokKarácsonyi ajánlatok Szilveszteri ajánlatokSzilveszteri ajánlatok Karácsonyi ajándéktippekKarácsonyi ajándéktippek Fürdőbelépő ajándékbaFürdőbelépő ajándékba További ajánlatok

Kastélyfesztivállal ünnepel Gyula

2017. 03. 17. 19:00
Forrás: Turizmus Online
Útitárs
A gyulai Almásy-kastély Látogatóközpont megnyitásának első évfordulóját ünnepli március 18-án. Az évfordulót egy héten keresztül tárlatvezetésekkel, szombaton kastélyfesztivállal ünneplik meg.
A kastélyt is üzemeltető Erkel Ferenc Kulturális Központ és Múzeum Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója, Dombi Ildikó bejelentette, hogy a tematikus tárlatvezetések mellett barokk kori alkotóházat és divatbemutatót is terveznek.

Ünnepi programok

A gyulai Almásy-kastély „újjászületésének” első évfordulójára különleges programokat kínál az ország legegyedibb, s egyben egyik legnépszerűbb kiállítóhelye. A gyulai várral szemben – attól mindössze 320 lépésre – álló egykori főúri lak arról ismert, hogy az arisztokrácia életének bemutatása mellett a személyzet mindennapjainak bemutatására is koncentrál, s teszi ezt napjaink digitális technikájának segítségével. A megnyitás március 18-i évfordulóját már a héten tematikus tárlatvezetések vezetik fel.


A látogatóközpontként újjáéledt kúria és a vár erősen kötődik a ’48-49- es forradalom és szabadságharc eseményeihez. A többi között ezért is indokolt megtekinteni a kastély időszaki kiállítóterében megvalósult Letétetett – bevégeztetett című kiállítást; az élményt március 19-ig minden nap két alkalommal (12 és 16 órától kezdődően) történészi vezetés teszi még teljesebbé.

A gyulai, Békés megyei boszorkányperekről szóló, Sántáné már a sátáné címet viselő előadás 17 órától várja a helytörténeti kuriózumokra vágyókat.  A barokk kori alkotóház a kisgyermekes családoknak kedveskedik, lesz korhű divatbemutató is, míg a Különös házasság című klasszikus filmalkotást azoknak is érdemes újranézni, akik már látták, hiszen a pazar környezet egészen más megvilágításba helyezi a már ismert történetet. A tematikus tárlatok sorába illeszkedik a pincetárlat is, ami 13 órától, 13 óra 30 perctől és 14 órakor kezdődik. A kastély rekonstrukciós munkálataihoz kötődő régészeti feltárások során három, koponya nélküli csontváz került elő. Török kori rejtély nyomába eredhet az, aki veszi a bátorságot és leereszkedik a kúria egyik pincehelyiségébe.

Március 23-án a kastélyok fotózásában jelentős presztízst kivívó Bagyinszki Zoltán fényképeiből nyílik egy összeállítás a kastély időszaki kiállítóterében. A válogatás a gyulai Almásy-kastély elmúlt időszakát mutatja be.

Az ünnepi eseménysor utolsó láncszeme a barokk tűzijáték lesz, ám napközben is sziporkázó hangulatra lehet számítani.

Szóljon hozzá