Aktuális akciók
Évindító akciókÉvindító akciók Csobbanj a télbe!Csobbanj a télbe!

Budapest környéki tavak, amelyeknél már tavasszal beindul az élet

2019. 04. 21. 08:21
Forrás: termalfurdo.hu
Útitárs
Bemutatunk hat festői és idilli tavat, amelyekhez már tavasszal megéri ellátogatni. Felsorolásunkban szót ejtünk egy úszó szigetről, úszó szaunáról, legendákkal övezett belvárosi tóról és egy fehér homokos, tengerparti hangulatú bányatóról, mely extrém vízi sportpályáiról is ismert.

Városligeti-tó

A fővárosiak kedvence, de a városba látogató turisták sem hagyják ki soha a Városliget egyik gyöngyszemét, a Vajdahunyad vár mellett csillogó Városligeti tavat. A tó, amely télen a városligeti műjégpálya alapját adja, csodaszép panorámát ígér a kis várral, a zöldövezettel és a jégpálya épületével. Tavasztól csónakokkal, kenukkal, vízibiciklivel, és egy luxus úszó szigettel is birtokba vehetjük a tavat minden nap 10 órától sötétedésig teljesen más perspektívából fedezhetjük fel a környező ligetet.
Budapest környéki tavak, amelyeknél már tavasszal beindul az élet

Lupa-tó

A korábban tiltott tóból egy varázslatos, fehér homokos tengerpartot varázsoltak pár éve Budakalászon. Magyarország legnagyobb egybefüggő strandja, 10.000 fő befogadására képes. A kisebb, az ún. Lupa Öböl Beach, ami 2.500 strandolót tud egyszerre befogadni, árfekvésében olcsóbb, mint a nagyobb területen lévő Lupa Premium Beach, ahol akár 7.500 vendég is kényelmesen elfér. Gyerekeknek játszótér, játszóház, grill, koktél, sör-bor pultok, az aktív pihenést kedvelőknek wakeboard pálya, búvárcentrum, vízi élménypark áll rendelkezésre, emellett számtalan extrém vízi sportot is kipróbálhatunk már a tavaszi hónapokban is. Street workout pályák, strandröplabda és kézipálya, és strandfoci pályák is biztosítják az egész napos szórakozást.
Budapest környéki tavak, amelyeknél már tavasszal beindul az élet

Veresegyházi Nagy-Malomtó

Vonattal is egyszerűen megközelíthető Veresegyház, mely festőien hangulatos, dombos tájon, egy természetvédelmi területen fekszik. A 4 hektárnyi kiterjedésű tóban júniustól fürdeni is lehet, de a tiszta levegő, a környék szépsége, történelmi-néprajzi értékei miatt már tavasszal is kirándulhatunk erre. A duzzasztással létrehozott tó északi részén nádas van, míg keleti oldalán, ahol a strand is van, finom homok szegélyezi. A tavat könnyűbúvárok is szívesen látogatják. A tótól délre, romantikus környezetben, nádasok között találjuk az ugyancsak 4 hektárnyi horgásztavat a horgásztanyával. A halastó szépségét fokozzák a benne tenyésző tavirózsák is. 
Budapest környéki tavak, amelyeknél már tavasszal beindul az élet

Délegyházi-tavak

Budapesttől 26 km-re lévő Délegyházi-tavakat vonattal és autóval is könnyen megközelíthetjük. A 8 központi, összesen több mint 300 hektárnyi vízfelülettel rendelkező fjordszerű, zegzugos tórendszer fürdésre, horgászásra, pihenésre és vízi sportokra is kiválóan alkalmas. A délegyházi és környező tavak között találhatunk horgásztavakat, strandokat, vízisí-tavat, szörfösök által használt tavat és csúszdaparkot is. Ingyenes, télen-nyáron működő szaunát is felfedezhetünk a tavon, melynek kulcsa a délegyházi művelődési házban kapható meg, előre bejelentkezés után.
Budapest környéki tavak, amelyeknél már tavasszal beindul az élet

Feneketlen-tó

Ha randevú helyszínt keresünk vagy egy kellemes sétára vágyunk a vízparton, akkor Újbuda legszebb tavához, a Feneketlen-tóhoz kell elzarándokolnunk, mely nevétől eltérően 5 m mélységű. A legkorábbi legenda szerint, amikor az egykori téglagyári gödröt forró víz borította el, a munkások szerszámaikat és gépeiket veszni hagyva menekültek kifelé a gödörből, amelyet teljesen megtöltött a beáramló víz. Sokáig tartotta magát az a legenda, hogy a munkagépek és azok kezelőinek maradványai még mindig a tó feneketlen mélyén hevernek. A parkban lehetőség nyílik a mozgásra is: van teniszpálya, futópálya és street workout pálya is.
Budapest környéki tavak, amelyeknél már tavasszal beindul az élet

Naplás-tó

Budapest legnagyobb kiterjedésű állóvize a XVI. kerületben, Cinkota mellett, 1997 óta számít természetvédelmi területnek. Busszal, autóval és biciklivel is könnyen megközelíthető, ezért a környékbeliek kedvenc kirándulóhelyének számít. Hivatalosan sem a fürdés, sem a korcsolyázás nem megengedett, mégis találunk a szezonban próbálkozókat. Egy kellemes túrázás után érdemes megpihennünk a padoknál, hogy az erdő széléről élvezzük a naplementét, ahogy visszatükröződik a víz felszínén. A város egyik legértékesebb területeként tartják számon élővilágát tekintve, ritka teknősöket is megfigyelhetünk a lápos partokon.
Budapest környéki tavak, amelyeknél már tavasszal beindul az élet
Képek forrása: lupato.hu (Lupa-tó), strand.hu (Veresegyházi Nagy-Malomtó), Wikipédia /Christo (Délegyházi-tavak), Wikipédia (Feneketlen-tó), Wikipédia/Bana Roland (Naplás-tó) A nyitóképen a Naplás-tó szerepel, Végh Tibor felvétele.
Iratkozzon fel értesítéseinkre, hogy ne maradjon le a fürdőkkel, fürdővárosokkal kapcsolatos legfontosabb és legfrissebb hírekről! Kattintson az alábbi gombra...
Ha van véleménye, kérdése a cikkel kapcsolatban, szóljon hozzá a Facebookon. Kattintson ide