Quantcast

Aktuális akciók
Nyári akciókNyári akciók

Budai Arborétum

Budapest
További információ

A Gellért-hegy déli lábánál között található Budai Arborétum hazánk egyik legszebb arborétuma, mely egész évben ingyenesen látogatható. 

Nekik ajánljuk: Családok, Fiatalok, Szeniorok

Nagyjából ennyi időre biztosít elfoglaltságot: 1-2 óra

Kb. ennyibe kerül egy főre: 0

Jelleg: Aktív időtöltés, Természeti látnivaló

Szabadtéri


Az arborétum növényeinek telepítése Räde Károly főkertész nevéhez köthető. Felügyelte az építési munkákat, és ő tervezte az üvegházakat is. Az akkori háromhektáros területen ezerféle fa és cserje, valamint 90 évelő növényfaj kapott otthont. A növények az oktatási szempontokat figyelembevéve rendszertani besorolásuk szerint kerültek telepítésre. 1920-ban közel egy hektárral bővült az arborétum, melynek terveit Rerrich Béla készítette, kivitelezője pedig Magyar Gyula volt. A kert állománya ekkor 1370 fa- és cserjefajra bővült.  A II. világháború alatt ért károk felújítási munkái 1949-ben kezdődtek, amikor az elpusztult és idős növényeket lecserélték, valamint új fajokat is telepítettek. 1963-ban megújult a sziklakert, a terület az igényesebb növények gondozására alkalmas új öntözőberendezést kapott.  
 

1974-től újabb másfél hektárral bővült a terület, a fásszárú növényanyaga 800 taxonnal gazdagodott, majd később további 300 taxonnal. A Felső Kert 100 éves évfordulójára 100 nárcisz- és 100 tulipánfajtát ültettek, 1994-ben megépült a trópusi-szubtrópusi növényzet számára az üvegház, 1997-ben pedig a kerti tó. A Felső Kertben a 100 éves fennállás évfordulóján 100 nárcisz- és 100 tulipánfajtát magába foglaló hagymásgyűjtemény létesült. 1994-ben megépült a trópusi-szubtrópusi gyűjteménynek helyet adó alsó üvegház, 1997-ben kialakításra került a kerti tó.
 

Az alsó kert megépítésekor a növények igényeit vették figyelembe, ezáltal a hasonló fajtákat egymáshoz közel helyezték el, így alakultak ki a tematikus gyűjtemények, mint például a mediterrán a mediterrán gyűjtemény, az árnyékkedvelő növények, a virágos díszfák, a lombszíneződéssel díszítő fajok, fajták gyűjteménye. Jelenleg az arborétum 1960 féle díszfát, díszcserjét, 240 fajta hagymás-gumós virágot és 300-féle egyéb évelőket foglal magában. 

 

Nézze meg a 360 fokos képet a Budai Arborétumról!

Mozgassa a képeket az egérrel (mobilon az ujjával).


Ha a napot egy igazán különleges budapesti fürdőben fejeznénk be, akkor érdemes ellátogatni a közeli Rudas vagy Gellért fürdő valamelyikébe. A Rudas fürdő Európa egyik leglátványosabb gyógyfürdője, a tetőtéri medencéből csodálatos kilátás nyílik a Dunára és a Budai részre, melyet egyszer mindenképpen érdemes kipróbálni. Egyedi élményben lehet részünk, ha a Gellért Gyógyfürdőt választjuk, amely Budapest egyik nevezetes gyógyfürdője, épülete a magyarországi szecesszió kiemelkedő alkotása.