Aktuális akciók
Nyári fürdőtippekNyári fürdőtippek Nyári wellness ajánlatokNyári wellness ajánlatok

Csodás víz a Szent István kútból – történelem a Széchenyi fürdőben

2021. 10. 31. 08:30
Forrás: termalfurdo.hu
Fürdőtörténet
A Széchenyi Gyógyfürdő Európa egyik legnagyobb fürdőkomplexuma, Pest első gyógyfürdője. A Városligetben található egyedülálló intézmény különleges környezetével, műemlék épületével a fürdőrajongók egyik legnagyobb kedvence Magyarországon. Ideje megismerni a történetét!

A 19. század óta fürdőzök kedvence

A Széchenyi Gyógyfürdő Európa egyik legnagyobb fürdőkomplexuma, Pest első gyógyfürdője Zsigmondy Vilmos bányamérnöknek köszönheti létrejöttét, akinek kezdeményezésére sikeres mélyfúrásokat végeztek a Városligetben. Ennek köszönhetően itt 1881-ben már "Artézi fürdő" működött, azonban az ideiglenes jellegű fürdőhely egyre kevésbé felelt meg a kor igényeinek. Így 1913-ban Czigler Győző tervei alapján felépült a Széchenyi Gyógyfürdő. 1927-ben férfi és női népfürdőosztállyal és strandfürdővel bővült a komplexum, majd az 1960-as évek közepén további átalakításokra került sor, társas fürdőruhás termálosztály is létesült.

Új virágkor a 90-es évektől

A Budapest Hévizei és Gyógyfürdői Rt. 1997-ben kezdte meg a Széchenyi Gyógyfürdő tudatos, a műemléki szempontokat is figyelembe vevő felújítását. Addig főként ad hoc munkák folytak, a felmerülő műszaki problémákat csak tűzoltás jelleggel megoldó beavatkozásokkal kezelték. Az uszoda medencéinek rekonstrukciójára, szűrőforgató berendezéssel történő ellátására 1999-ben került sor. Ekkor készült az élmény medencében megtalálható a sodrófolyosó, a víz alatti pezsegtetés, a nyakzuhany, az ülőpadokba rejtett, hátat masszírozó vízsugár és még sok más szolgáltatás. A fürdőben 15 beltéri és 3 kültéri medence található.

Csodás víz a Szent István kútból

A Széchenyi fürdő vízellátását az 1938-ban átadott II. számú Szent István-kút biztosítja. A víz nátriumot is tartalmazó kalcium-magnézium-hidrogénkarbonátos, szulfátos hévíz, melynek fluorid-és metaborsav-tartalma is jelentős. A vízösszetétele igen kedvezően hat kopásos jellegű ízületi és gerinc betegségek, krónikus ízületi gyulladások, gerincbántalmak, krónikus ízületi gyulladások és idegfájdalmak esetén.
Kép forrása: Fortepan / Budapest Főváros Levéltára. Levéltári jelzet: HU.BFL.XV.19.d.1.08.104 (Klösz György felvétele, 1913.)
Fürdőajánló
Széchenyi Gyógyfürdő

Iratkozzon fel értesítéseinkre, hogy ne maradjon le a fürdőkkel, fürdővárosokkal kapcsolatos legfontosabb és legfrissebb hírekről! Kattintson az alábbi gombra...