Quantcast

Aktuális akciók
Nyugdíjas álomszállásokNyugdíjas álomszállások Nyári fürdőtippekNyári fürdőtippek Nyári wellness ajánlatokNyári wellness ajánlatok

Fürdőtörténet: a különleges pesterzsébeti sós-jódos fürdő

2019. 07. 20. 08:20
Forrás: termalfurdo.hu
Fürdőtörténet
Az egyedülálló, jódos-brómos-sós vizet teljesen véletlenszerűen fedezték fel, a 60-as években hatalmas népszerűségnek örvendett a pesterzsébeti fürdő, majd elhanyagolták. A fedett része 2018 decembere óta fogad vendégeket, 2019 júliusában végre a strandja is kinyitott. Az újranyitás örömére érdemes végigmenni a múlt történésein.

Véletlen felfedezéstől a veszteséges működésig

Pesterzsébet Duna-parti részén, a Soroksári-Duna bal partján már 1930-ban strandmedence épült, amit a Duna vizével töltöttek fel. A fürdőt 1931-ben Földváry János üzemeltette, aki azonnal jelentős vízkutatásba kezdett, melynek eredményeképp Budapesten egyedülálló típusú, jódot, konyhasót és brómot is jelentős mennyiségben tartalmazó hévízre bukkantak. A török jellegű fürdőt 1936-ban építették, a hullámgépet, illetve a hullámfürdőt Horthy Miklós adriai jachtjának az első géptisztje tervezte, és egyes információk szerint Európa első hullámmedencéje volt.
Fürdőtörténet: a különleges pesterzsébeti sós-jódos fürdő
2019-ben már a felújított hullámedence várja a fürdőzőket
1956-ban felújították, és 2 új kutat kezdtek fúrni. Ezekben az években a fürdő három medencéjével váltott napokon üzemelt nők és férfiak számára. Évente 11-12 ezer vendéget fogadott. 1968-ig iszapkezeléseket és masszázsokat is biztosítottak a fürdőben. A rendszerváltás után elhanyagolták, és 2005-ben az üzemeltető a veszteséges működés miatt bezáratta az egész fürdőt. A régi fürdő mintegy 800 négyzetméternyi területe 4300 négyzetméter fedett fürdőterülettel egészült ki a rekonstrukció során, melyet 2018-ban kezdtek el.
2018 végén próbaüzemben megnyitották a közönség előtt a fürdő fedett részét, majd 2019. július 10-e óta a strand is fogad vendégeket.
Fürdőtörténet: a különleges pesterzsébeti sós-jódos fürdő
Oktogon medence

Miért olyan különleges a pesterzsébeti fürdő?

A budapesti fürdők között egyedülálló összetételű gyógyvize mellett a török stílusú kupolás épülete és a benne található nyolcszögletű, oktogon medence is különlegessé teszi. A jódos gyógyvíz a fertőtlenítő, gyulladásgátló hatása miatt a nőgyógyászati betegségekre gyógyír, és urológiai betegségekre is ajánlott. Hatásos a prosztata-, a húgyhólyag- és a petefészek gyulladásai esetén. Műtéti utókezelésre, a vércukor szint csökkentésére, bőrbetegségek kezelésére szintén alkalmas. A jód keringésjavító, gyulladáscsökkentő, fertőtlenítő, a bróm pedig idegnyugtató, stresszoldó hatásáról ismert.
Fürdőtörténet: a különleges pesterzsébeti sós-jódos fürdő
Jódos-sós gyógymedence

Hány medencét használhatunk most?

A felújítás keretében egy tizenhárom medencés, egész évben üzemelő gyógy- és élményfürdőt alakítottak ki. A fedett térben tíz medence – jódos-sós vizű termálmedence, termálmedencék, gyerekmedence, kiúszós élménymedence, a terápiás részlegen súly- és kádfürdők, merülőmedencék és Kneipp-medence – várja a látogatókat, míg a kinti részlegen – a felújított hullámmedence mellett – helyett kapott egy gyerek- és egy úszómedence is. A szaunavilág külön zónaként üzemel.
Kép a felújított strandról és a fedett fürdőről ide kattintva láthatóak. Árak itt, nyitvatartás itt található.
Iratkozzon fel értesítéseinkre, hogy ne maradjon le a fürdőkkel, fürdővárosokkal kapcsolatos legfontosabb és legfrissebb hírekről! Kattintson az alábbi gombra...
Ha van véleménye, kérdése a cikkel kapcsolatban, szóljon hozzá a Facebookon. Kattintson ide