Aktuális akciók
Nyári fürdőtippekNyári fürdőtippek Nyári wellness ajánlatokNyári wellness ajánlatok

Sokat megélt az idén 125 éves szegedi Anna Fürdő

2021. 11. 22. 10:00
Forrás: termalfurdo.hu
Fürdőtörténet
A szegedi Anna Fürdő hazánk egyik legrégibb, klasszikus megjelenésű vidéki fürdője. Sok mindenen keresztülment, mire eljutott a 2004-es újjáépítésig, amelynek köszönhetően, annyi év hányódás után, ma már szebb, mint újkorában. Ismerje meg történetét!
A Szeged belvárosában található Anna Fürdőt, avagy régebbi nevén Városi Gőzfürdőt a Millennium évében 1896-ban építették. Nagy szükség volt rá, hiszen az 1879-es nagy szegedi árvíz után mindössze egyetlen közfürdő maradt, ami nem tudta kielégíteni az egyre növekvő város igényeit. A városvezetés 1890-ben pályázatot írt ki fürdő építésére és végül a beérkezett 5 pályamű közül Steinhardt Antal és Lang Adolf bécsi építészek reneszánsz ihletettséggel díszített, eklektikus épületterve nyerte el a zsűri tetszését. A tervek olyan nagyra törőek voltak, hogy a bizottság már a tervezési pályázat során eltekintett a teljes megvalósítástól, a befejezésig nagyon sokat változtattak, egyszerűsítettek a tervrajzokon.
Sokat megélt az idén 125 éves szegedi Anna Fürdő

Nem sokkal a nyitás után meglett a forrás is

A fürdőt végül 1896. szeptember 6-án nyitották meg. Az építés és tervezés hiányosságai már korán kiderültek, így 1906 és 1909 között az épületet ismét átépítették. A vizet ekkor még gőzzel melegítették. Viszont 1927 áprilisában a fürdő szomszédságában a kútfúrások kezdődtek és olaj helyett 958 méter mélyről 58°C hőmérsékletű meleg víz tört föl, amit bevezettek a gőzfürdőbe. Ennek köszönhetően szükségtelenné vált az addig gőzkazánnal történő meleg víz előállítása. Ekkor még nem tudták, milyen kincsre leltek, hiszen csak a víz hőfokával voltak tisztában, összetételét nem ismerték. S hogy honnan az „Anna” név? Korabeli elbeszélések szerint a forrás vizét Patzauer Dezső szesz-, élesztő- és likőrgyáros, a fővárosi Sörfőző szegedi képviseletének vezetője nevezte el lányáról, aki nem sokkal korábban a víz feltörése előtt született.
Sokat megélt az idén 125 éves szegedi Anna Fürdő

Ivócsarnokból fürdőcsarnok

1936-ban a vizet már ivásra alkalmas, belsőleg használható gyógyvízként kezelték. A forrás fölé ivócsarnok épült, a gyógyvíz forgalmazására pedig vállalat alakult. Végül 1938-ban gyógyfürdői rangot kapott a szegedi Anna fürdő. A második világháború ezt a csodás létesítményt sem kímélte, a háború évei alatt egy 50 fős óvóhelyet alakítottak ki a fürdő alagsorában. A háború után átalakítások kezdődtek, de később ezek nagy része abbamaradt, újabb felújításokba pedig évtizedeken keresztül nem kezdtek az illetékesek. A fürdő 2002 decemberére olyan rossz állapotba került, hogy be kellett zárni, majd 2004. augusztus 19-én régi-új pompájában újra megnyitotta kapuit. A fürdő történetének közel 125 éve alatt nagy utat tett meg. Kezdetben a szegedi lakosok tisztálkodását szolgálta mára azonban gyógy-, termál- és élményt nyújtó hatását is élvezheti mindenki, aki ide betér. A szegedi Anna Gyógy-, Termál és Élményfürdőben ma már nyolcfajta medence, hatféle szauna és rengeteg szolgáltatás várja a vendégeket.
Sokat megélt az idén 125 éves szegedi Anna Fürdő
 Régi képek forrása: egykor.hu, sulinet.hu, hungaricumshop.hu

Iratkozzon fel értesítéseinkre, hogy ne maradjon le a fürdőkkel, fürdővárosokkal kapcsolatos legfontosabb és legfrissebb hírekről! Kattintson az alábbi gombra...