Quantcast

Aktuális akciók
Őszi wellness akciókŐszi wellness akciók Őszi fürdőtippekŐszi fürdőtippek

A nagy budapesti uszodatérkép

2021. 05. 19. 18:46
Forrás: termalfurdo.hu
Úszás
Összegyűjtöttük Budapest azon fürdőit, ahol van lehetőség úszásra. A város uszodáit is sorra vettük, az összeállításunk végén pedig az áttekinthetőség kedvéért egy térképen is megjelenítjük őket.

Ebben a cikkben:

 

Fürdők, ahol van úszómedence


Az összeállításunkat fürdőkkel kezdjük, amelyek rendelkeznek úszómedencével is. Itt nem az uszoda az elsődleges vonzerő, termálvizes medencék, szaunák, vagy akár csúszdák, strandmedencék is találhatóak itt. Viszont, ha úszni támad kedvünk, ezt is megtehetjük.

Aquaworld Resort Budapest

Az észak-pesti Aquaworldben egy belső és egy külső 25m hosszú, feszített víztükrű úszómedence várja a sportos vendégeiket, de télen sajnos csak az előbbit használhatjuk, melynek mélysége 170 cm és 27-29 °C. A sávok foglaltságáról és használatáról itt olvashatunk bővebben (le kell görgetni az úszómedencékhez). A fürdő az úszási lehetőségeken kívül nagy fedett élményfürdővel és egy csendesebb  wellness részlegges is rendelkezik, így meglehetősen változatos szolgáltatásokat élvezhetünk, ha kifizettük a belépő árát.

Csillaghegyi Árpád Forrásfürdő

A 2018-ban teljesen megújult, nagy fedett résszel bővülő Csillaghegyi fürdő első emeletén egy 33x25 méretes úszómedence, egy tanmedence valamint egy finn- és egy infraszauna kapott helyet. Nyáron kültéren is róhatjuk a hosszokat a 33 méteres úszómedencében. A fürdő többi szintjén különböző részlegek kaptak helyet. Van itt gyerekvilág, egy wellness részleg, a legfelső szintet pedig teljes egészében a szaunáknak szentelték. Aki nem elégszik meg az úszás révén megnövekedett endorfinszinttel, az a rendszeresen megrendezésre kerülő szaunaprogramok segítségével növelhetti szervezetében a boldogsághormon szintjét.

Dagály Fürdő

Dagályban két úszómedencében  - egy 50 és egy 33 méteres - a szabad ég alatt úszhatunk. 
A 2017-2018-as felújítás eredményeképpen a Dagály Strandfürdő teljesen megújult. A közkedvelt szabadtéri termálmedencék mellett új wellness részleg  épült finn- és infraszaunával, gőzkabinnal, Kneipp-taposóval és egy 10 személyes masszázsmedencével, ahonnan szintén a budai oldalra nyílik kilátás.

A fürdő szabadtéri úszómedencéi télen is működnek, ráadásul az 50 méteres medence viszonylag távol fekszik az épülettől, és egy fedett, de egyáltalán nem fűtött folyosón közelíthetjük meg a leghidegebb időben is. Mégis megéri kipróbálni, hiszen a vízből a budai hegyekben gyönyörködhetünk. 

A fürdővel egybeépült Duna Arénában minden héten közzéteszik az időpontokat, a lakosság mikor melyik medencét (25m, 50m) használhatja, legyen szó a verseny-, tan-, bemelegítőmedencéről, a jakuzziról és a szaunáról.

Sajnos viszonylag gyakori, hogy az Arénában úszóversenyeket rendeznek, és a Dagály úszómedencéiben is rendeznek futamokat. Ilyenkor csak korlátozottan lehet ezeket használni. Szerencsére a sávbeosztást a Facebook oldalukon közzéteszik.

A Duna Aréna
Duna Aréna

Paskál Fürdő

A zuglói Paskál Fürdő néhány éve megújult és fedett részleggel bővült. A felnőttek 2 beltéri medencében csobbanhatnak, amelyek közül az egyik kiúszós, egy elhúzható ajtón keresztül a medence kültéri, élményelemekkel felszerelt részébe juthatunk. Ehhez a medencerészhez csatlakozik egy poolbar is, ahol nyáron turmixokat, smoothiekat szürcsülhetünk a kellemes hőmérsékletű vízben. A fürdőnek van egy kültéri termálvizes medencéje is, ami hűvösebb időben nagy élményt nyújt. A fürdő 40 méteres úszómedencéje télen sátorral fedett, tavasztól őszig azonban szabadtéren róhatjuk a hosszakat. Több szauna is van a fürdőben, amelyek közül a legkülönlegesebb a fürdő geotermikus szauna, ahol a meleget a falon lecsorgó 65 fokos víz biztosítja. 

A fürdőben van egy kis fedett tanmedence, amely mellett egy pancsoló is található a legkisebbeknek. Nyáron szabadtéri gyerekmedence, spaypark és játszótér is a gyerekek rendelkezsésére áll.  

Palatinus Strand

Még mindig nem tudják elegen, hogy a Palatinus nem csak nyáron, hanem egész évben nyitva van. A strandszezonon kívül is  úszhatunk a 40 méteres kültéri úszómedencében. A Dagály úszómdencéihez hasonlóan ezt sem fedik le, és szintén egy fedett folyosón lehet megközelíteni, igaz ez valamivel rövidebb és a Duna felől fújó szeleknek sincs annyira kitéve. Az úszómedencétől pár lépésre egy szintén szabadtéri termálmedencében mártózhatunk meg. Az épületben egy élményelemekkel felszerelt termálmedence szaunák és gőzkabinok várnak.

A fürdő 2021-ben május 22-én nyitja meg a kapuit, ekkortól tudjuk élvezni a szolgáltatásait.

Pesterzsébeti Fürdő

A 20. kerületben  2018. decemeberében egy vadonatúj, strandszezoban 13 medencével üzemelő fürdőkomplexum nyitotta meg a kapuit. Télen a fedett medencék mellett  fürdő szabadtéri úszómdencéje is használható, de több fedett termálvizes és élménymedencét is találunk itt. A fürdő különlegessége a törökfürdőket idéző medencetér, és a budapesten egyedülálló sós-jódos medence. Említésre érdemes még a szaunavilág, ahol felöntések tartására alkalmas méretű finn szauna, gőzkabin és infraszauna található.

A fürdő egyelőre nem látogatható, előreláthatólag 2021. június első napjaitól fogad újra vendégeket.

Csepeli Strandfürdő

Csepeli Fürdőben télen is lehet fürdőzni, az 50 méteres úszómedencét lefedik, a melegedni vágyók a külső termálvizes medencében vagy a szaunában relaxálhatnak. Télen öltözködni különálló, fűtött helyiségekben lehet.

A fürdő még nem nyitott ki, valószínűleg 2021. júniustól fogad vendégeket.

Műemlékfürdők

Budapest műemlékfürdői tulajdonképpen a város legfőbb turistalátványosságai közé tartoznak, ennek megfelelően szerencsésnek kell lennünk, ha olyan időszakot szeretnénk kifogni, amikor nyugodtan tudunk úszni. A jegyárak is magasabbak, mint máshol, mégis megéri ha talán nem is rendszeresen, de legalább időnként meglátogatni őket. Egy kivételével (ld. lent) az elsők között nyitottak 2021-ben is, és tömegre sem kell számítani egy darabig, hiszen a külföldi turisták nem tértek vissza egyelőre. Érdemes kihasználni a lehetőséget, amíg lehet.

Széchenyi Fürdő

Pest első uszodája és Budapest legnagyobb fürdője, a városligeti Széchenyi Gyógyfürdő olyan nyitott 50 méteres úszómedencét kínál, melyet télen is használhatunk. A 26–28 °C-os medence a fürdő közepén helyezkedik el. Érdekessége, hogy korábban a körbeúszás volt a hagyomány, hasonlóan a Gellért gyógyfürdő úszómedencéjéhez, de manapság már nem tartják ezt a szokást, itt is sávokat alakítottak ki. Érdemes tudni, hogy a medence mindkét végén lépcső található, így akik netán a bukófordulóval szeretnek lezárni egy hosszt, itt ezt alaposan át kell gondolniuk.
A "Szecska" azonban természetesen nem elsősorban az uszodájáról, hanem a különleges épített környezetről és medencéinek változatosságáról híres. Ez Budapest legnagyobb forgalmú fürdője  békeidőben, a külföldi turisták körében is a legkedveltebb.

Gellért Fürdő és Uszoda

A Szabadság-híd budai oldalán a 20. század elején szecessziós stílusban épült Gellért Gyógyfürdő és Uszoda az egyik legpatinásabb műemlékfürdő a fővárosban. A Széchenyi Fürdőhöz hasonóan a Gellért is a főváros legjelentősebb turistacélpontjai közé tartozik, ami a jegyárakban is kifejezésre jut. A sportolni vágyók egy úszómedencében csillapíthatják a mozgás iránti igényüket. A lenyűgöző környezet és a termálvizes medencék, gőzkabinok és szaunák változatossága miatt érdemes ellátogatni ide néha a város vagy az ország távolabbi pontjairól is.

A Gellért Fürdő uszodája

Gellért Gyógyfürdő és Uszoda

Rudas Gyógyfürdő és Uszoda

A Rudas a legtöbbek fejében törökfürdőként él, és valóban ez a részlege a különlegesebb az Erzsébet-hídnál, a Gellért-hegy és a Duna közé ékelődött fürdőnek. A bejárattól balra (déli irányban) azonban egy uszoda és wellness részleget találunk, melynek 29 Celsius fokos vízzel feltöltött medencéje Budapest legmelegebb vizű úszómedencéje. Ha a törökfürdőbe nem is váltjuk meg a jegyet, akkor is több melegvizes medence, szauna és gőzkabin áll a rendelkezésünkre a sportolás utáni regenerációhoz. A fürdő egyik különlegességét a tetőtéri medencét pedig nem szabad kihagyni, mivel onnan remek panoráma tárul elénk a pesti Duna-partra.

Lukács Gyógyfürdő és Uszoda

fürdő udvarában levő két különböző hőmérsékletű úszómedence biztosítja a helyszínt az úszni vágyóknak. Érdekesség, hogy a hidegebb, 22 °C fokos úszómedencét férfi, míg a 26 °C fokos női medencének hívják, mely emlékeztet arra, hogy a fürdőt korábban nemek szerint elkülönítve lehetett használni. Korábban a férfi medencét nők is használhatták, azonban a női medencébe a férfiak nem járhattak át. A fürdőben számos - köztük fürdőruhamentes -  szauna és termálmedence segít a regenerációban.

Irgalmasok Veli Bej Fürdője

Budapest legnagyobb és egyik legszebb törökfürdőjében az öt különböző vízhőmérsékletű, termálvízzel töltött török medence mellett egy wellness részleg is a vendégek rendelkezésére áll, jakuzzival, két gőzkamrával, finn és infraszaunával, Kneipp-taposóval, és egy úszómedencével. A fürdőt 14 éven aluliak nem vehetik igénybe, így itt az úszás után garantáltan csendes környezetben lazíthatjuk le a fáradt izmokat. 

Sajnálatos, hogy a fürdő a koronavírus járvány 2020. márciusi kezdete óta nem látogatható.
Egyelőre azt sem sikerült kiderítenünk, mikorra várható a nyitás. Így ezt a fürdőt egyelőre csak a jövőre nézve tudjuk ajánlani.

 

Uszodák a belső kerületekben

A fürdők mellett természetesen működnek a városban uszodák is, ahol nincsenek termálvizes medencék, és elsődlegesen sportolási céllal érkeznek a vendégek.

Közülük elsőként a Budapest belső kerületeiben található uszodákat vesszük sorra. 

Hajós Alfréd Nemzeti Sportuszoda

A margit-szigeti komplexumot amatőr úszók is látogathathatják, de inkább járjunk utána indulás előtt, hogy a benti és a sátorral fedett külső 25, 33 és 50 méteres medencék közül melyek használhatóak.

Császár-Komjádi Sportuszoda

A Duna partján fekvő uszodát nemrég felújították, egy 50 méteres és egy sátorral fedett 25 méteres medencében is úszhatunk, a 2 tanmedencében a gyerkőcök is tanulhatnak. Elsősorban az olimpiai úszók felkészülését segíti, másodsorban a nagyközönség úszó igényeit szolgálja ki, ezért előfordulhat, hogy az egyes medencék nyitvatartása változik, érdemes előtte telefonon érdeklődni.

Ludovika Aréna és Uszoda

2018 őszétől látogatható a Nemzeti Közszolgálati Egyetem sportcsarnoka az Orczy kert keleti oldalán, ahol egy oktató-, és egy 25 méteres, 8 sávos versenymedencével rendelkező uszoda kapott helyett. Ennek részeként kialakításra került egy Wellness-részleg is, amely magába foglal egy gőzkabint és két db finn szaunát amelyek a testmozgás utáni regenerálást biztosítják. Az uszoda hétköznap 14:00  - 18:00 között nem látogatható, és érdemes figyelni, hogy a pirosbetűs ünnepekkor zárva tart.

Tüskecsarnok

A Tüskecsarnok melletti uszodakomplexumot látogathatják civilek is, nem csak a sportolók. A 25 méteres medence reggel 6-tól este 6-ig tart nyitva, az 50 méteres versenymedence a sporteseményektől és az óráktól függ.

MOM Sport Uszoda és Sportközpont

A reggel 6-től este 10 ig nyitva tartó, öt medencével is rendelkező uszoda ideális választás lehet munka előtti és utáni fel- vagy levezetéshez, mivel van lehetőség kétórás úszójegy váltására is. Beltéri versenymedencéje 25x21 m, tanmedencéje 15x8,5m, télen sátorral fedett medencéje 33x21 m. Úszás után a 16 személyes pezsgőfürdőben, bioszaunában, gőzkabinban és finn szaunában is lazíthatunk.

Uszoda a MOM központban
MOM Sport Uszoda és Sportközpont

 

Uszodák Budán és környékén

Nyéki Imre Uszoda a 11. kerületben a Kondorosi úton található. A fedett térben egy 33 méteres úszómedence és egy nyolcsávos tanmedence található. Az uszodában szakképzett oktatók úszótanfolyammal, vízi tornával, terápiás vizifogalkozásokkal várják a gyermek és felnőtt vendégeket.

Budapest legújabb uszodája a 2. kerületben található Gyarmati Dezső Uszoda, amelyet 2019 őszén adtak át.  A fedett 50 méteres medence nyitvatartási időben folyamatosan használható a lakosság által is. Kültéren található egy 33 méteres, télen sátortetővel fedett medence. A komplexumban egy tanmedence is helyet kapott, ez azonban kizárólag úszásoktatás céljából használható.

A Hegyvidéki Sporközponthoz tartozó Városmajori Tanuszoda azok számára is ajánlott, akik egyelőre csak ismerkednek az úszással, hiszen itt felnőttek számára is tartanak úszásoktatást. Hétköznap azonban egyelőre nem érdemes ide elindulni, mert az uszoda 2021. augusztus 31-ig csak hétvégente tart nyitva.

A Móricz Zsigmond körtér közelében működött 2020-ig a Mányoki úti uszoda, amely egy 5 sávos, 25 méteres medencével és két szaunával várta a vendégeket. Pillanatnyilag zárva van, egyelőre nem tudni, hogy mikor nyit ki, illetve egyáltalán kinyit-e újra.

Budapesten kívül található ugyan, közelsége és a jó tömegközlekedés miatt viszonylag sokan járnak ide fővárosból is, ezért meg kell említenünk a szentendrei V-8 Vizes Nyolcas Uszodát és Szabadidőközpontot is. A 33 méteres, 8 sávos fedett uszodából tiszta időben csodálatos panorámában gyönyörködhetünk. Rádáadul a wellness részlegben található az ország egyik legnagyobb befogadóképességű, multimédiás eszközökkel felszerelt szaunája, ahol a legképzettebb szaunamesterek tartanak felöntéseket hetente több alkalommal is. 

Szintén nem Budapest része, de kapacitása miatt érdemes megemlíteni a budaörsi létesítményt is. A versenymedencéje tíz sávval rendelkezik, a kezdők pedig egy 16 méteres medencében tanulhatnak. Az úszásoktatás alatt a tanmedencét csak a foglalkozás résztvevői vehetik igénybe.

Budaörsi Városi Uszoda úszómedencéje
Budaörsi Városi Uszoda, Sportcsarnok és Strand

 

Uszodák a pesti külső kerületekben

 

Újpesten, az új építésű Halassy Olivér Uszodában, az úszómmedence mellett wellness részleget is találunk. 

Kőbányán, a Mély-tó és a Sportliget között találjuk az Újhegyi Uszodát és Strandot. Az uszoda évekig zárva volt felújítás miatt, de 2021-ben már nyitva áll, így gyakorlatilag egy teljesen új uszodában szelhetjük a habokat.

A 14. kerületben a BVSC 25 és 50 méteres medencékkel várja az úszni vágyókat, igaz ezek csak hétvégén és nyáron látogathatóak.

A 16. kerületben két uszodában is hódolhatunk a legegészségesebb sportnak. A Szentmihályiban 6 sávos 25 méteres úszómedence, és tanmedence is van, az Erzsébetligeti uszoda 27 C°-os, 6 sávos, 25 méteres úszómedence, és 13 méteres tanmedence használható.

Budapest 17. kerületében egy 25 méter hosszú, 28 fokos úszómedencével várják a vendégeket a téli hónapokban is az Újlak Uszodában. A fedett részen 12 és 8 férőhelyes szaunák, szolárium, masszázs-, kozmetikai szolgáltatások és egy büfé áll a vendégek rendelkezésére.

A 18. kerület fedettben három uszoda is található.
A Bókay Kertben a  Park Uszodában feszített víztükrű, 25×16 méteres, 140 cm mély, 4 sávos fedett tanmedence kellemes, gyermekoktatáshoz megfelelő vízhőmérséklettel várja a látogatókat, és azokat, akik szeretnének megtanulni úszni. Úszás után felmelegedhetünk a szaunában. Hétköznap jelenleg csak délután 2-ig úszhatunk, de hétvégende reggel 6-tól este 6-ig nyitva az uszoda.
Hasonló szolgáltatásokat nyújt a Vilmos Endre Uszoda - régi nevén Malév Uszoda. Igaz itt a medence 6 sávos és az egyik végén közel 2 méter mély.
Ebben a kerületben található még a Kastélydombi Uszoda is. Az utóbbi a három közül a legkisebb, a medencéje 20 x 9 méteres.
A kerület három uszodája közül ünnepnapokon csak a Vilmos Endre szokott nyitva lenni. Ez azonban egyelőre nem nyitott újra a közönség számára, várhatóan a pünkösd utáni héttől használhatjuk majd.

A 19. kerületben a Kőbánya-Kispesttől pár percnyi sétára található Kispesti uszoda 33 és 16 méteres medencéket, szaunát és élményzuhanyt kínál.

Ahogy a budai uszodáknál is túlléptünk a város határain, Pesten is érdemes ezt megtenni és megemlíteni végül a néhány éve épült, teljesen újszerű állapotban lévő Gyáli Járási Tanuszodát, ahol egy 25 méteres, 1,9 méter mély, 6 sávos úszómedence és egy 80 cm mély 31 fokos tanmedence használható, sőt 2021-től már egy kisebb szaunát is használhatunk. A kisebbik medence természetesen kizárólag a legkisebbek úszásoktatására szolgál. Az uszoda hétköznapokon délután 4 óra után, hétvégén egész nap látogatható, de ünnepnapokon zárva tart.
Az uszoda építészeti megoldásai Makovecz Imre organikus stílusát idézik, akárcsak az ország több pontján ugyanazon uszodaépítési program keretében emelt további 20 nagyon hasonló épület. Kifejezetten kevéssé ismert uszodáról van szó, így viszonylag nagy eséllyel tudunk nyugodt időszakot kifogni, amikor csak néhányan tartózkodnak az úszómedencében. Akinek ez fontos, annak lehet, hogy megéri nagyobb utat megtenni.

 

Térképen a budapesti uszodák

Az alábbi térképen pirossal jelöltük azokat a fürdőket, ahol termálvíz is található. Kékkel az uszodák, sportközpontok szerepelnek.

Az ikonokra kattintva bővebb információt találunk.

 

 

Nyitókép - Kép forrása

Iratkozzon fel értesítéseinkre, hogy ne maradjon le a fürdőkkel, fürdővárosokkal kapcsolatos legfontosabb és legfrissebb hírekről! Kattintson az alábbi gombra...


Pihentető wellness Tapolcán

Töltsön pár napot a Balaton-felvidék szívében, kattintson a Hunguest Hotel Pelion kedvezményes ajánlatáért!Megnézem