Aktuális akciók
Tavaszi akciókTavaszi akciók

Barangoljunk és fürdőzzünk Baranya megyében

2019. 03. 26. 19:50
Forrás: termalfurdo.hu
Útitárs
Színes természeti látnivalók, festői túraútvonalak, gyógybarlangok és gyógyfürdők színesítik Baranya megyét, ahol izgalmas múzeumok, várak, zarándok-, és emlékhelyek is várnak ránk.

Kultúra és történelem

A turisztikai régió székhelye, az ország ötödik legnagyobb városa, Pécs Európa történelmének kulturális egyvelegét mutatja, római kori nyomokkal, középkori hangulatú belvárossal, török dzsámikkal, német polgárházakkal. A városközpontban a kontinens egyik leginkább épségben maradt dzsámiját vehetjük szemügyre, az Ókeresztény sírkamrák a világörökség részét képezik, különleges kiállításokat tekinthetünk meg a Csontváry és a Zsolnay Múzeumban, az állatkertet pedig a festői Mecsek oldalában találjuk. Ha kalandokra vágyunk, felsétálhatunk a Pécs jelképévé vált tévétoronyhoz vagy túrázhatunk az ország egyik legjobban kiépített túraútvonalán a Mecsekben.
Barangoljunk és fürdőzzünk Baranya megyében
Pécs

Kalandok a természetben

A Mecsek festői útvonalán haladva érünk Abaligetre, ahol kihagyhatatlan látnivaló a cseppkőbarlang, melynek 500 méteres szakasza látogatható. A barlang légúti betegségben szenvedők gyógyító helye is több évtizede, 2000-ben nyilvánították gyógybarlanggá.
Barangoljunk és fürdőzzünk Baranya megyében
Abaligeti csepkőbarlang
Népszerű üdülőhelynek számít Orfű, ahol kellemes környezetben épült ki a klimatikus gyógyhely hangulatos tavakkal, tóparti sétányokkal és vendéglátóhelyekkel. Lovardák, a tavakon horgászati, kajakozási, vitorlázási és csónakázási lehetőség szolgálja a turisták kényelmét. Fishing on Orfű Fesztivál, valamint az Orfűi Lovasnapok alkalmával pedig pezsgő élettel telik az amúgy csendes község.
Barangoljunk és fürdőzzünk Baranya megyében
Orfű

Várak és zarándokhelyek

Zrínyi Miklós 1566-ban védte Szulejmán szultánnal szemben a szigetvári várat, amely felújítása a 450 éves évfordulóra fejeződött be. Ha több vár-élményre vágyunk, tegyünk egy sétát Siklóson a gyönyörűen felújított várban is. Siklóssal összeépült településen áll az egyik legnevesebb katolikus zarándokhely kegytemploma, a Máriagyűdi Bazilika. Hivatalosan VII. Piusz pápa ismerte el zarándokhelynek 1805-ben. A Zengő hegy lábánál elterülő Pécsvárad ezredéves keresztény kultúránk őrzője, vára történelmünk vérzivataros évszázadait idézi. A vár és a romkert a román, gótikus és reneszánsz monostor emlékeit őrzi. A legdélebbi Duna-parti településen, Mohácson a Történelmi Emlékhelyet érdemes felkeresni. A parkban a tömegsírokat amfiteátrum-szerűen emelkedő sétányok veszik körbe. 120 jelképes kopjafa és sírjel áll az emlékparkban.
Barangoljunk és fürdőzzünk Baranya megyében
Siklósi vár

Kikapcsolódás a fürdőkben

A tartalmas kirándulások után a megye számos fürdőjében megpihenhetünk. A Szigetvári Gyógyfürdőben gyógyászati részleg, fedett élmény-, úszó-, gyógymedencék, jakuzzi, különféle szaunák nyáron strandfürdő várja a látogatókat. A Hertelendi Termálfürdő ősfás környezetében tizenegy bel- és kültéri medence, termálvizes ülőmedence, vízi és wellness szolgáltatások a család minden tagjának biztosítják a szórakozást, pihenést, kikapcsolódást. Nyáron az Orfű Aquaparkban csúszdázhatunk, a Sellyei Városi Termálfürdőben és a pécsi Pollack Strandon családias hangulatban fürdőzhetünk, Pécsett még a Hullámfürdőben is megmártózhatunk. A Harkányi Gyógy- és Strandfürdő csúszdaparkja, gyerekvilága, gyógyászati részlege országosan ismert és közkedvelt. A megyében még Mohácson csobbanhatunk és gyógyulhatunk a a városi termálfürdőben.
Barangoljunk és fürdőzzünk Baranya megyében
Harkányi Gyógy- és Strandfürdő
Nyitókép: Siklósi vár

Ha van véleménye, kérdése a cikkel kapcsolatban, szóljon hozzá a Facebookon. Kattintson ide