Aktuális akciók
Szezonindító ajánlatokSzezonindító ajánlatok

Bazilika Esztergomban, Velencei-tó és Bory-vár, avagy a Közép-Dunántúl legjava

2019. 12. 12. 19:00
Forrás: termalfurdo.hu
Útitárs
A királyok és királynék városaiban lenyűgöző várak, kastélyok és arborétumok, Európa egyik legnagyobb bazilikája, dunai panorámás sípályák, csónakázható tavasbarlang és megannyi népszerű fürdő található. A hideg idő se tántorítson el minket abban, hogy felfedezzük ezt a sok csodát.

Komárom-Esztergom megye

Esztergom a Dunakanyar kedvelt úti célja, a magyar katolikus egyház központja. Kihagyhatatlan ellátogatni a Bazilikába, mely az altemplomtól a kupola gömbjéig 100 méter magas, amivel az ország egyik legmagasabb épülete és Európa egyik legnagyobb bazilikája is egyben. A Várhegyről csodálatos kilátás nyílik a Dunára, a Mária Valéria hídra, a Vízivárosra és a Szent Tamás-hegyre.
Ha aktívabb élményekre vágyunk, a Budapesthez legközelebb fekvő síközpont, a Trianon utáni Magyarország első sípályája 1923 óta szolgálja a síelőket Dobogókőn. Megfelelő hóviszonyok esetén reggel 9-től délután 16 óráig működik a sípályákat kiszolgáló 624 méter hosszú tányéros sífelvonó. A Dobogókői Kilátóból az ország egyik legszebb panorámája tárul elénk, páratlan kilátás nyílik a közeli hegyekre és a Dunakanyarra.
Tata földrajzi fekvése, természeti szépsége, művészi emlékei maradandó élményt nyújtanak télen is. A 230 ha kiterjedésű, gyönyörű fekvésű Öreg-tó ligetes partjain szép sétautak és a csodaszép, romantikus Tatai-vár hívogatja a kirándulókat.
Bazilika Esztergomban, Velencei-tó és Bory-vár, avagy a Közép-Dunántúl legjava
Tata - Kép forrása
Komáromban kihagyhatatlan a Monostori Erőd felkeresése. Közép-Európa legnagyobb épen fennmaradt újkori erődítménye az UNESCO Világörökségi Várományosi Listáján is szerepel. A klasszicista stílusú hadtörténeti műemlék lenyűgöző látványt nyújt hatalmas, precízen faragott kövekből épített falaival, a védműveket borító 3-4 méter vastag földtakarójával és több kilométer hosszú földalatti folyosórendszerével.
A régió gyógy-, élmény-, és termálhelyei közül érdemes felkeresni az Aquasziget Esztergomot, ahol 5 medence és 5 szauna biztosítja a kikapcsolódást. A komáromi Brigetio Gyógyfürdőben 5 szauna és 4 medence, a Tatabányai Gyémánt Fürdőben 11 medence, 4 szauna várja a megfáradt kirándulókat.
Szeretnénk napokig élvezni a megye vendégszeretetét? Keressük meg Esztergom, Tata, Tatabánya, Komárom szuper szállásait még ma.

Fejér megye

Az örök szerelem jelképeként építette Bory Jenő a gyönyörű székesfehérvári Bory-várat 36 éven át, amivel a Guiness rekordok könyvébe is bekerült. Az Öreghegy városrészben található 30 méter magas, betonból készült vár múzeumként látogatható. Hét torony, harminc kisebb-nagyobb helyiség, köztük három műterem, mindenütt szobrok, képek, régiségek, műtárgyak. Százoszlopos elegáns, franciás udvarában a magyar történelem nagy alakjai tűnnek fel, hősök, dalnokok és királyok sorakoznak Álmos ősvezértől Tinódi Lantos Sebestyénig. A Püspöki Palota a tökéletes arányaival, áttekinthető tagoltságával és finoman kidolgozott részleteivel hazánk legjelentősebb copf stílusú épületeinek egyike. A palotának olyan nevezetességei vannak, mint a Püspöki Könyvtár, mely körülbelül 40 000 kötetet számlál a középkori kódexekkel és ősnyomtatványokkal együtt.
Bazilika Esztergomban, Velencei-tó és Bory-vár, avagy a Közép-Dunántúl legjava
Bory-vár
A Velencei-tavon és a Korzón kialakított műjégpályán télen is zajlik az élet, ha a tartós mínuszokban korcsolyázni szeretnénk.
Ha túrázásra adjuk a fejünket, a Velencei-hegységben Nadapon nézzük meg a szintezési ősjegyet. Ez az ország legszilárdabb, legstabilabb pontja, a térképészet és az építészet fontos területének, a magasságmeghatározásnak magyarországi viszonyító pontja. Maradjunk a természetben, és fedezzük fel az alcsútdobozi Arborétum 40 hektáros növényritkaságokkal teli angolparkját, téli időszakban csütörtöktől-vasárnapig. A Pákozd-Sukorói Vadaspark 15 méteres kilátójából gyönyörködhetünk a velencei-tavi tájban, de gímszarvasokból, muflonokból, és ausztráliai emukból sincs hiány.
Híres kastélyokat is végigjárhatunk, Martonvásáron a Brunszvik ma Beethoven emlékmúzeumként működik, Nádasdladányban a Nádasdy kastélyban gyönyörködhetünk.
A megyeszékhelyen 2 fürdőt is találunk, a 7 medencés, 6 szaunás Árpád Fürdőt, de ha csak úszni szeretnénk, a Csitáry G. Emil Uszodát is választhatjuk. Az Agárdi Gyógy- és Termálfürdőben élmény- és gyógymedencék, valamint jakuzzi is szolgálja a fürdőzők igényeit. A Velence Resort & Spa-ban 8 medence és 7 szauna biztosítja a felüdülést.
Az élményeket ne sűrítsük egy napba, élvezzük egy hétvégén át Fejér megye szépségeit, ehhez itt találunk szállásokat: Székesfehérvár, Velence, Gárdony.

Veszprém megye

A hét dombra épült város egyik magaslatán, a Várhegyen alakult ki a veszprémi vár a 10-11. században. A Hősök Kapujától nyugatra kitérve az eredetileg a várkapu védelmére emelt Tűztornyot – a város egyik szimbólumát – találjuk, amelynek magasából végigfuttathatjuk tekintetünket a településen, bepillanthatunk annak mindennapi életébe. A várnegyed szívében találjuk a Szent Mihály-székesegyházat, amely a Gizella királyné által alapított, az ország legrégibb püspöki székesegyházának alapjain nyugszik.
Sok véres ostromot élt túl a várpalotai vár, mely ma már helyet ad a Magyar Vegyészeti Múzeumnak és a Bányászattörténeti Gyűjteménynek. Zirc város jelképe a ciszterci Bazilika minor, mely a középkori apátságtól nyugatra épült az 1700-as években, barokk stílusban.
Tapolcán a tavasbarlangot érdemes felkeresni, melynek teljes hossza 3280 méter. A látogatható rész nagyjából 300 méter hosszú, egyedülálló, csónakázásra alkalmas csodás tavat találunk itt. Ha már itt járunk, a Malom-tavat, és a Vízimalmokat se hagyjuk ki.
Ha vártúrára indulnánk a Balaton körül, az egyik leglátogatottabb és méltán népszerű várral kezdhetünk. A Szigligeti vár az északi parton a vulkanikus hegy kúpján emelkedik 230 méteres magasságban. A Sümegi vár az ország egyik legszebb, viszonylag épen megmaradt középkori erődje, amely a környezetéből magasan kiemelkedő kopár hegytetőre épült. Csobánc vára a 13. században épült 376 méter magas hegyen, ma már csak várrom. A bakonyi várak közül az egyik legimpozánsabb a tatárjárás utáni évtizedekben épült cseszneki vár, a magyar középkor egyik nevezetes erődítménye pedig a nagyvázsonyi Kinizsi-vár.
Balatonfüred legszebb sétányán, a Tagore-on hideg időben is nagyon hangulatos végigsétálni, miközben hullámzik mellettünk a Balaton. Tihany legjelentősebb épületegyüttese a dombtetőn álló tihanyi apátság, melyet 1055-ben alapított I. András király, akinek a síremléke a romanikus stílusú altemplomban található. Alapítólevele az egyik legrégebbi magyar nyelvemlék. Az Ófalu nevezetességei közé tartozik még a fazekasház, a református templom és harangláb, valamint a kálvária és a Babamúzeum is. Sokan nem ismerik, de felfedezhetünk egy kis eldugott tavat is a városban. A mintegy 700 m hosszú, 400 m széles, szabálytalan háromszög alakú, 30 ha nagyságú Belső-tavat egykori hévizek forráskúpjai koszorúzzák, és 25 méterrel magasabban fekszik, mint a Balaton.
Bazilika Esztergomban, Velencei-tó és Bory-vár, avagy a Közép-Dunántúl legjava
Tihany - Kép forrása
Ha fürdőzni kívánunk a megyében, a Várkertfürdő Pápai Gyógy- és Termálfürdőben 7 kültéri és 7 fedett medencében csobbanhatunk, és 5 szaunában melegedhetünk. Az ajkai Kristályfürdő 1 fedett élmény-, 1 tan-, és 1 úszómedencét kínál.
Járjuk végig Veszprém megyét a Balaton északi partján haladva, és szálljunk meg Veszprémben, Tapolcán, Balatonfüreden, Pápán vagy Sümegen.
Nyitókép - Kép forrása
Iratkozzon fel értesítéseinkre, hogy ne maradjon le a fürdőkkel, fürdővárosokkal kapcsolatos legfontosabb és legfrissebb hírekről! Kattintson az alábbi gombra...

Ajándék éjszaka 4=5!

Töltsön 5 pihentető éjszakát Cserkeszőlőn, és ebből 1 éjszakát fürdőbelépővel ajándékba kap! Foglaljon most! Megnézem