Aktuális akciók
Szezonindító fürdőzésSzezonindító fürdőzés Nyári akciókNyári akciók További ajánlatok

Termálfürdő és bor – az őszi pihenés összhangja

2018. 10. 04. 19:30
Forrás: termalfurdo.hu
Útitárs
Kellemes fürdő és wellness pihenés mellé jól esne egy pohár finom bor? Magyarország nemcsak termálvíz gazdagságáról, de ízletes nedűiről is híres, érdemes összekötni a kettőt. Adunk néhány ötletet, merre induljanak!

Villány, a magyar mediterrán

Harkány gyógyító vizével ősszel is vonzza a látogatókat, akik a medencékből kiszállva alig néhány perces autózás után máris a Villányi borvidék romantikus, ódon pincéi között találják magukat. Villány az ország legdélebben fekvő borvidéke, ahol a szőlőművelés eredete bizonyíthatóan a rómaiakig nyúlik vissza. Az aprócska, csodálatosan karbantartott pincék látványának köszönhetően a település nemcsak ízeivel, de tájképének köszönhetően is elkápráztatja az odalátogató turistákat. A borvidék rangját évszázadok óta elsősorban a Villány környékén termelt vörösborok adjak, de a borvidék középső és nyugati részein a siklósi körzetben Siklóstól Hegyszentmártonig -zamatos, testes fehérborok is teremnek. Villány és a hegység fantasztikus kirándulóhely akár gyalogosan, akár kerékpárral, akár autóval érkezik az ember. A domboldalon végig sétálva gyönyörködhetünk a szőlőtőkék szabályos rendjében, a pincék hangulatos során, de a modern művészetek rajongói a szoborparkot is megnézhetik.
Termálfürdő és bor – az őszi pihenés összhangja

Tokaj  - az őszi bortúrák központja

Debrecenből, Hajdúszoboszlóról de akár Miskolctapolcáról is érdemes egy nagyobb kirándulást tenni a Tokaji borvidék felé. A túrát sem a gasztronómiai élményekre áhítozók, sem a túrázók nem fogják megbánni. A Tokaj-hegyaljai borvidék világörökséggé nyilvánított része összesen 27 települést foglal magába. A pincészetekben borkóstolásokon vehet részt az idelátogató turista. Emellett számtalan pince, étterem kínál kulináris élvezeteket a környékre látogatóknak. Tokaj-Hegyalja két fő borfajtája a furmint és a hárslevelű, emellett sárgamuskotály, kabar, zéta és kövérszőlő fajtákból készülnek itt borok. Az egyik legismertebb borunk az innen származó aszúbor, ami a világ egyik legegyedibb édesbora, és aminek Mozart és Goethe is rajongója volt. A száraz és édes szamorodni, a 3-6 puttonyos aszúk, valamint az aszúeszencia és a nektár elkészítésének különleges módját a hegyaljai borászok évszázadok óta alkalmazzák. A gyalogtúrák kedvelői számára kihagyhatatlan a település központjából induló túraútvonal, ami a Kopasz-hegyre visz, ahonnan jó idő esetén az egész környék belátható.
Termálfürdő és bor – az őszi pihenés összhangja

Török fürdőből a Szépasszony völgybe

Miskolctapolcán vagy Eger fürdőjében pihenve kihagyhatatlan a borvidékek megtekintése, akár egy kellemes kóstoló, akár egy kirándulás formájában. Eger borvidékének tradícióiról már biztosan mindenki hallott, a leghíresebb bortermelő vidékeink közé tartozik. Eger az Oszmán Birodalom északi batárterülete volt, ahol kadarka mellett régi fehérbor szőlőfajták teremtek a Bükk-hegység déli lejtőin. Már maga a domboldal is fantasztikus látványt nyújt, a borvidék központjának, az Eger belvárosától nem messze fekvő Szépasszony Völgynek a pincéi a gasztronómiai élményen túl látványos pincelabirintusukkal is felkelthetik az idelátogatók érdeklődését. Egészen egyedülálló világ ez, a város a föld alatt is teljes szélességében átjárható az összenyitott borospincéknek köszönhetően. A borvidék leghíresebb bora a Bikavér, ez a bor több vörösborszőlő borának házasításával készül. Valaha a kadarka különböző változatai adták az alapját, ma gyakran a kékfrankos. A hegyközség megalkotta a "Bikavér kódex"-et, melynek az egyik legfontosabb szabálya, hogy egy listában megadott vörösborszőlő-fajták közül legalább három borából kell házasítani a Bikavért.
Termálfürdő és bor – az őszi pihenés összhangja

A Balaton ősszel is csodálatos

Sárvár vagy Bükfürdő kellemes termálvize mellett pihenve érdemes egy hosszabb autós túrára vállalkozni és felkeresni a Balaton-felvidéki borvidéket. A Káli-medence falvai, vagy a Badacsonytól nyugatra fekvő balatoni települések igazi csodát rejtenek, nem is beszélve az itteni gasztronómiáról. A leggyakrabban olaszrizling, chardonnay, szürkebarát és rizling típusú bor készül az itteni szőlőből, nagyon kellemes, gyümölcsös ízeket kínálva a kóstolójuknak. Persze a borvidék nem csak tradicionális ízeivel, de csodás tájképével is elkápráztat, nemcsak a Balaton kéklő vizének és a hullámzó lankáknak, hanem a történelmi emlékeknek köszönhetően is. Az egész Balaton környékén nem ritkák a római kor 2000 éves emlékei, de később királyi birtokok és főúri szőlők, valamint kisnemesi szőlőbirtokok is létesültek itt. Az Esterházy család hercegi és grófi ága a környék legtöbb szőlővel rendelkező birtokosa volt, XVIII. századi dézsmapincéjük még áll Szentbékkállán a templom feletti területen.
Termálfürdő és bor – az őszi pihenés összhangja

Hévízről ki sem kell mozdulni

Hévíz termálvizű tava mellől a legközelebbi „boros kitérőt” Egregy kínálja. Ez a városrész Hévíz központjától úgy másfél kilométerre található, félórás sétával vagy pár perces autózással közelíthetjük meg. Érdemes végig sétálni Egregy mindkét kis borutcácskáján, és be-betérni a különböző hangulatú pincékhez, melyek között sétálva nemcsak falusias nyugalmat, de hamisítatlan magyaros ízeket találunk. Egregyen már a rómaiak idején készítettek bort, igazi „tüzes” talaj és kiváló klíma garantálja napjainkban is, hogy a jellegzetes balatoni ízeket, fajtákat töltsék a poharunkba. A legkedveltebb helyi borok az olaszrizling, a rizlingszilváni, a szürkebarát és a zöldveltelini, de a muskotályt is megkóstolhatjuk a környéken. A pincék, szőlők között sétálva találjuk az egregyi Árpád-kori templomot is, ez Hévíz város legrégebbi épülete. A városrészben kisebb-nagyobb pincék, éttermek várják a túrázókat, vendégeket, nem véletlenül hívják az Egregyi városrészt Hévíz gasztronómiai zöldövezetének.
Termálfürdő és bor – az őszi pihenés összhangja

Az osztrák határ mentén

Az ország nyugati felén járva érdemes felkeresni a soproni borvidéket is, amely az ország egyik legősibb bortermő területe. Nemcsak a határ innenső, de a Fertő-tó túlsó oldalán is nagyon hangulatos bortermelő vidékeket találunk, melyek már látványukkal is elvarázsolják az idelátogató turistákat. Érdemes egy Fertő-tavi hajóúttal összekötni a borvidéki kirándulást, így a tó mindkét oldalán megcsodálhatjuk a különleges pincészeteket. Ma az Ausztriában található Ruszt és környéke elsősorban a fehér szőlőfajtákról és az aszúról híres, a Soproni Borvidéken a kékszőlő, főleg a kékfrankos termelése kiemelkedő. Annak idején ezen a környéken egy időben szinte mindenkinek volt szőlője és pincéje arrafelé, és minden gazda saját borkimérési joggal rendelkezett.
Termálfürdő és bor – az őszi pihenés összhangja

Képek forrása: vincemagazin (2. kép), pinterest (3. és 5. kép), Vinoport.hu (4. kép), hevizre.hu (6. kép), top7hungary.hu (7. kép)