Termálfürdő és bor – az őszi pihenés összhangja

2019. 09. 12. 14:00
Forrás: termalfurdo.hu
Útitárs
Kellemes fürdő és wellness pihenés mellé jól esne egy pohár finom bor? Magyarország nemcsak termálvíz gazdagságáról, de ízletes nedűiről is híres, érdemes összekötni a kettőt. Adunk néhány tippet, merre érdemes indulni.

Villány, a mediterrán

A 2019-es Év Fürdője címet elnyert harkányi fürdő ősszel is vonzza a látogatókat, akik a medencékből kiszállva alig néhány perces autózás után máris a Villányi borvidék romantikus, ódon pincéi között találják magukat. Villány az ország legdélebben fekvő borvidéke, ahol a szőlőművelés eredete bizonyíthatóan a rómaiakig nyúlik vissza. Az aprócska, csodálatosan karbantartott pincék látványának köszönhetően a település nemcsak ízeivel, de tájképének köszönhetően is elkápráztatja az odalátogató turistákat. A borvidék rangját évszázadok óta elsősorban a Villány környékén termelt vörösborok adjak, de a borvidék középső és nyugati részein a siklósi körzetben Siklóstól Hegyszentmártonig -zamatos, testes fehérborok is teremnek. Villány és a hegység fantasztikus kirándulóhely akár gyalogosan, akár kerékpárral, akár autóval érkezik az ember. A domboldalon végig sétálva gyönyörködhetünk a szőlőtőkék szabályos rendjében, a pincék hangulatos során, de a modern művészetek rajongói a szoborparkot is megnézhetik.
Termálfürdő és bor – az őszi pihenés összhangja

Tokaj  - az őszi bortúrák központja

Miskolctapolcáról, Nyíregyháza-Sóstóról, vagy a akár mezőkövesdi Zsóry Fürdőből is érdemes egy kirándulást tenni a Tokaji borvidék felé. A túrát sem a gasztronómiai élményekre áhítozók, sem a túrázók nem fogják megbánni. A Tokaj-hegyaljai borvidék világörökséggé nyilvánított része összesen 27 települést foglal magába. A pincészetekben borkóstolásokon vehet részt az idelátogató turista. Emellett számtalan pince, étterem kínál kulináris élvezeteket a környékre látogatóknak. Tokaj-Hegyalja két fő borfajtája a furmint és a hárslevelű, emellett sárgamuskotály, kabar, zéta és kövérszőlő fajtákból készülnek itt borok. Az egyik legismertebb borunk az innen származó aszúbor, ami a világ egyik legegyedibb édesbora, és aminek Mozart és Goethe is rajongója volt. A száraz és édes szamorodni, a 3-6 puttonyos aszúk, valamint az aszúeszencia és a nektár elkészítésének különleges módját a hegyaljai borászok évszázadok óta alkalmazzák. A gyalogtúrák kedvelői számára kihagyhatatlan a település központjából induló túraútvonal, ami a Kopasz-hegyre visz, ahonnan jó idő esetén az egész környék belátható.
Termálfürdő és bor – az őszi pihenés összhangja

Fürdőből a Szépasszony völgybe

Eger fürdőjében, a szomszédos Egerszalókon és Demjénben vagy akár a kicsit távolabbi Zsóry Fürdőben vagy Bogácson pihenve kihagyhatatlan a borvidékek megtekintése, akár egy kellemes kóstoló, akár egy kirándulás formájában. Eger borvidékének tradícióiról már biztosan mindenki hallott, a leghíresebb bortermelő vidékeink közé tartozik.
Eger az Oszmán Birodalom északi batárterülete volt, ennek emlékét őrzi az országban Budapesten kívül egyedüliként ma is használatban lévő törökfürdő. A Bükk-hegység déli lejtőin már ebben az időszakban is kadarka termett. Maga a domboldal is fantasztikus látványt nyújt de a borvidék központjában, az Eger belvárosától nem messze fekvő Szépasszony Völgyben található pincék a gasztronómiai élményen túl látványos pincelabirintusukkal garantáltan felkelthetik az idelátogatók érdeklődését. Egészen egyedülálló világ ez, a város a föld alatt is teljes szélességében átjárható az összenyitott borospincéknek köszönhetően. A borvidék leghíresebb bora a Bikavér, ez a bor több vörösborszőlő borának házasításával készül. Valaha a kadarka különböző változatai adták az alapját, ma gyakran a kékfrankos. A hegyközség megalkotta a "Bikavér kódex"-et, melynek az egyik legfontosabb szabálya, hogy egy listában megadott vörösborszőlő-fajták közül legalább háromnak a borából kell házasítani a Bikavért.
Termálfürdő és bor – az őszi pihenés összhangja

A Balaton-felvidék ősszel is csodálatos

Zalakaros, Hévíz, de akár a kicsit távolabbi Pápa, vagy akár Sárvár vagy Bükfürdő kellemes termálvize mellett pihenve érdemes egy autós túrára vállalkozni és felkeresni a Balaton északi partjának borvidékeit. A Balaton-felvidéken ugyanis nem egy, hanem három borvidék is található: a Balaton-felvidéki (természetesen), a Balatonfüredi és a talán leghíeresebb Badacsonyi borvidék. 
A Káli-medence falvai, vagy a Badacsonytól nyugatra fekvő balatoni települések igazi csodát rejtenek, nem is beszélve az itteni gasztronómiáról. A leggyakrabban olaszrizling, chardonnay, szürkebarát és rizling típusú bor készül az itteni szőlőből, nagyon kellemes, gyümölcsös ízeket kínálva a kóstolójuknak. Persze a borvidék nem csak tradicionális ízeivel, de csodás tájképével is elkápráztat, nemcsak a Balaton kéklő vizének és a hullámzó lankáknak, hanem a történelmi emlékeknek köszönhetően is. Az egész Balaton környékén nem ritkák a római kor 2000 éves emlékei, de később királyi birtokok és főúri szőlők, valamint kisnemesi szőlőbirtokok is létesültek itt. Az Esterházy család hercegi és grófi ága a környék legtöbb szőlővel rendelkező birtokosa volt, XVIII. századi dézsmapincéjük még áll Szentbékkállán a templom feletti területen.
Termálfürdő és bor – az őszi pihenés összhangja

Az osztrák határ mentén

Az ország nyugati szélein, például Sárváron, de különösen Bükfürdőn járva érdemes felkeresni a soproni borvidéket is, amely az ország egyik legősibb bortermő területe. Nemcsak a határ innenső, de a Fertő-tó túlsó oldalán is nagyon hangulatos bortermelő vidékeket találunk, melyek már látványukkal is elvarázsolják az idelátogató turistákat. Érdemes egy Fertő-tavi hajóúttal összekötni a borvidéki kirándulást, így a tó mindkét oldalán megcsodálhatjuk a különleges pincészeteket. Ma az Ausztriában található Ruszt és környéke elsősorban a fehér szőlőfajtákról és az aszúról híres, a Soproni Borvidéken a kékszőlő, főleg a kékfrankos termelése kiemelkedő. Annak idején ezen a környéken egy időben szinte mindenkinek volt szőlője és pincéje arrafelé, és minden gazda saját borkimérési joggal rendelkezett.
Termálfürdő és bor – az őszi pihenés összhangja


Zalai lankákon

A Zalakaroson és a közeli Hévízen pihenő borkedvelőknek már ajánlottunk más borvidékeket, de ők különösen szerencsés helyzetben vannak, hiszen nem csak a Balaton-felvidék irányába indulhatnak, a Zalai borvidék borai még könnyebben elérhetőek számukra. Zalakaroson is található pincesor, de a borvidék jelentős borászatai, Garaboncon, Zalaszabaron autóval néhány perc alatt elérhetőek. Zala legjellemzőbb borai az olaszrizling, a szürkebarát, a cserszegi fűszeres, a zweigelt, és a kékfrankos. A jellegzetes boronapincékből már csak ezen a borvidéken maradt fenn néhány.
Zalakarosi pincesor


Hol szálljunk meg?

Ha összekapcsonánk a fürdőlátogatást és a borozást, akkor valószínűleg meg is kell szállnunk valahol. A cikkben szereplő fürdővárosok szállásait itt gyűjtöttük össze az említés sorrendjében. Ha inkább a fürdőhelyek és nem a borvidékek alapján szerint szeretnénk választani, akkor is érdemes a lenti listát végigolvasni
Képek forrása: vincemagazin (2. kép), pinterest (3. és 5. kép), Vinoport.hu (4. kép), hevizre.hu (6. kép), top7hungary.hu (7. kép)
Iratkozzon fel értesítéseinkre, hogy ne maradjon le a fürdőkkel, fürdővárosokkal kapcsolatos legfontosabb és legfrissebb hírekről! Kattintson az alábbi gombra...
Ha van véleménye, kérdése a cikkel kapcsolatban, szóljon hozzá a Facebookon. Kattintson ide