Quantcast

Aktuális akciók
Tavaszi akciók Tavaszi akciók Tavaszi fürdőtippekTavaszi fürdőtippek

Hova menjünk futni Budapesten?

2023. 04. 18. 08:00
Forrás: termalfurdo.hu
Egészség
A tavasz beköszöntével végre magunk mögött hagyhatjuk az unalmas futópadokat és kimehetünk futni a természetbe. Nem is akármilyen helyekre!
A Budai-hegyekből le a Margitszigetre, át a Hősök terén a Városligetbe, majd vissza Budára a Kopaszi-gátra, át a Nemzeti Színházhoz, majd végül a Gellért-hegyen terepfutással befejezve aktív napunkat!

Margit-sziget

Egyértelműen a Margit-sziget a klasszikus, a kötelező, ha futópályát keresünk a városban. Miért is ilyen népszerű? Egyrészt fantasztikus a látvány, ahogy a Duna mellett, a virágos parkokban rójuk a kilométereket a sík terepen, másrészt több futófelület közül is választhatunk. Nem mindenki szeret csak aszfalton, vagy csak gumipályán futni, itt van lehetőség válogatni. Egy szigetkör 5300 méter, melyet legtöbben a Margit-híd felől közelítenek meg, de az Árpád-hídnál is be lehet csatlakozni. Azt, hogy hol tartunk a felfestett méterek segítségével tudjuk követni. Ha nem szeretünk egyedül futni, közös edzésekhez is csatlakozhatunk, mint a szerdai topikfutások, a Nike futóklub edzései, de olyan versenyeknek is helyszínt ad, mint a Yours Truly, vagy a Vivicitta női futóverseny, melynek a Sziget a rajt és a célpontja - írja a Futás.Net.
Hova menjünk futni Budapesten?

Városliget

A város másik legnépszerűbb futó útja a Városligeten belül, vagy körülötte húzódik. Hatalmas parkok, friss oxigént adó fák, sík területek, de nincs külön futáshoz kialakított pálya, ezért mindenki maga döntheti el, hogy a Városliget szívében, azaz a fák között, vagy a szélén kocog. Futhatunk aszfalton, erdős területen, füvön, vagy kövön is. Itt is rendeznek futóversenyeket, a ligetkört, a futó és gyaloglónapot szeptember végén.
Hova menjünk futni Budapesten?

Normafa

Ha csendre és békességre, illetve friss levegőre és csodálatos panorámára vágyunk, akkor a válasszuk a Normafát. Olyan futóknak nyújt tökéletes helyszínt, akik nem feltétlenül a sík terepeket szeretik, hanem keresik a kihívásokat, a dimbes-dombos részeket. Az erdős talaj segít megkímélni az ízületeket. Számos útvonal közül választhatunk, ha az Erzsébet-kilátóig futunk a Normafa parkolójától, az 5 km-t jelent, de a turistaútvonalak egyikét is kiválaszthatjuk. Ha a gumi felületet részesítjük előnyben, akkor szerencsénk van, mert nemrég átadtak egy 2 km-es szakaszt, így itt ezt is kipróbálhatjuk. Ősszel itt is rendeznek versenyt, amit a célba érkezés után a híres normafai lángossal, vagy rétessel is megünnepelhetünk.
Hova menjünk futni Budapesten?

Kopaszi-gát

A Rákóczi-hídtól délre Dél-Budán az elmúlt évek fejlesztéseinek köszönhetően a futni vágyók újabb szuper helyszínnel gazdagodtak a 10 hektáros területen. Van egy kijelölt 2 km-es pálya a Duna mellett, de aki nem szereti a kötelezően megszabott útvonalakat, egy 3,5 km-es kört is kialakíthat magának. Ha futás után megszomjaznánk, a szigeten éttermek és büfék sora vár minket, és szerencsére nyilvános wc-t is találhatunk.
Hova menjünk futni Budapesten?

Gizella sétány

A Kopaszi-gáttal szinte majdnem szemben húzódik az egyik új, kutyabarátoknak ajánlott futópálya. Hossza kb. 1,2 km, de természetesen ezt meg tudjuk növelni, ha tovább folytatjuk utunkat a pesti rakparton a Bálna után. A Boráros téren lévő kutyafuttató pálya miatt akár kedvenceinkkel is elindulhatunk. A Duna mellett futni pedig egy újabb jó pont a futópálya kivitelezőinek. A betonos-kavicsos-füves szakaszok itt is váltakoznak, így megoszlik a terhelés a lábunk különböző részei között.
Hova menjünk futni Budapesten?

Gellért-hegy

Az emelkedők miatt inkább a gyakorlott és profi futók hódítják a Gellért-hegyet, ami gyalogolva is megterhelő a legtöbb embernek a sok lépcső miatt. A legtöbb futócsoportnak azonban kihagyhatatlan helyszín, hiszen gyönyörű az elénk táruló látvány, miközben égetjük a kalóriákat. Aki itt edz, az nagyon jó állóképességet szerezhet, nincs megszabott útvonal se, így bátran választhatunk terepet magunknak. Hetente közösségi futásokat és tájfutásokat is tartanak itt, a jó idő közeledtével pedig az esti órákban is kipróbálhatjuk magunkat, amikor talán még szebb a kivilágított főváros. Ha megfáradtunk, akkor akár a Rudasban, vakár a Gellért fürdőben is ejtőzhetünk egyet.
Hova menjünk futni Budapesten?

Képek forrása: oggingroutes.org (2), index.hu (3), welovebudapest.com/ Juhász Norbert (4), /kulturpara.blog.hu (5), flickr.com (6), 1.kerulet.ittlakunk.hu (7)

Iratkozzon fel értesítéseinkre, hogy ne maradjon le a fürdőkkel, fürdővárosokkal kapcsolatos legfontosabb és legfrissebb hírekről! Kattintson az alábbi gombra...