Aktuális akciók
Nyári fürdőtippekNyári fürdőtippek Nyári wellness ajánlatokNyári wellness ajánlatok

A Szecska titkai

2021. 07. 07. 16:54
Forrás: termalfurdo.hu
Fürdőtörténet
A Széchenyi Fürdő, avagy becenevén „Szecska” Budapest egyik fő látványossága, a külföldi turisták egyik legkedveltebb fővárosi célpontja. Vajon van-e olyan érdekesség, amit eddig még nem tudtunk kedvenc budapesti fürdőnkről? Megpróbáltunk összegyűjteni néhányat.

A gyógyvíz felfedezése

A városligeti gyógyvíz története a kiegyezés idejéig nyúlik vissza: a főváros vezetői 1867-ben kezdtek el azon gondolkodni, hogy Pest határában hol lehetne legnagyobb sikerrel egy jól működő artézi kutat fúrni. Megbízták a neves bányamérnököt, Zsigmondy Vilmost, hogy tegyen javaslatot a helyszínekre, és ő az Andrássy út végét jelölte ki, a mai Hősök tere területén. A gyógyvíz felfedezését követően hamar felvetődött egy fürdő létesítésének ötlete, de csak 1909-ben kezdődtek meg a munkálatok a Városliget egy távolabbi pontján – hiszen időközben a millenniumi ünnepségekre felépült a Hősök tere. Négy év alatt készült el Czigler Győző tervei alapján a fürdő, melyet 1913-ban adtak át a nagyközönségnek, mint Széchenyi Gyógyfürdőt.
A Szecska titkai

Vízi szörnyek, halak, sellők  palotája

Nem véletlen, hogy a Széchenyi fürdőt palotának is nevezik, hiszen a belsőépítészeti megoldások a fürdőkultúrának vannak alárendelve és az épület külső és belső díszítésében egyaránt fontos szerepet kapott a vízhez kapcsolódó motívumok alkalmazása. Stilizált vízi szörnyek, kagylók, halak, sellők az épület előtt álló kandelábereken, az épület külső díszein is megtalálhatók. Ezeket az elemeket a belső díszítésként használt oszlopfőkön, díszedényeken, valamint a csempéken is alkalmazták. A látogató úgy érezheti magát, mintha egy óriási vízi birodalomba csöppent volna.
A Szecska titkai

A háború utáni szeparáció

A második világháború során az épület megrongálódott, viszonylag súlyos károkat szenvedett. A háború után szinte rögtön megkezdődtek a helyreállítási munkálatok, és csodák csodája, már márciusban használni lehetett. A háború utáni szeparáció elég furcsa volt, a jobb oldali kádosztályt a szovjet katonák, a bal oldali kádosztályt és a női kádosztályt a lakosság vehette igénybe.

A gyógyvíz összetétele

A Széchenyi Gyógyfürdő gyógyvize Budapest második legmélyebb kútjából 1246 méter mélyről 76 °C hőmérsékleten érkezik a felszínre. Nátriumot is tartalmazó kalcium-magnézium-hidrogénkarbonátos, szulfátos hévíz, melynek fluorid- és metaborsav-tartalma is jelentős. A fürdőben rendelkezésre áll ivókút is, melynek vize kalcium-magnézium-hidrogénkarbonátos, kloridos, szulfátos, alkáliákat és jelentős mennyiségű fluoridot tartalmazó gyógyvíz.
A Szecska titkai

Különleges szaunák

A Széchenyi fürdő összesen 9 db szaunával rendelkezik, mindegyik regiszteren keresztül gőzzel felfűtött. Különlegességnek számít a fényszauna, illetve a kaszkád, ami termálgőzzel működik és a szaunázás és a gőzfürdőzés között képvisel átmenetet (76 °C-os termálvíz párolog). Ma még ez a legritkább szaunázási forma, ilyen vagy hasonló kabint csak speciális adottságokkal rendelkező fürdők képesek működtetni, mivel saját termálvíz táplálja.
A Szecska titkai

Sörfürdő

A Széchenyiben már sörrel is kúrálhatjuk magunkat. A sörfürdőzésnek évszázados hagyománya van, például Prágában, de persze nem szó szerint a sörben lehet megmártózni, hanem a söralapanyagokkal – komlóval, malátával, élesztővel – dúsított termálvízben. A Szecskában több dézsa is rendelkezésre áll, ahol egyedül vagy párosan igénybe vehető a szolgáltatás.
A Szecska titkai
(Forrás: thermalbeerspa.com)

Szerelmes vízilovak

Úgy tartják, a fürdő gyógyvize afrodiziákumként hat. Jó példa ennek alátámasztására, hogy a Fővárosi Állat-és Növénykertben található vízilovak medencéjébe is a Fürdő termálvízét töltik, minek eredményeképp az európai állatkertekben élő vízilovak jelentős része magyarországi felmenőkkel büszkélkedhet, ami arra utal, hogy a budapesti származású állatok különösen szaporának, jó életteljesítményt mutató egyedeknek számítanak.
A Szecska titkai

Hírességek kedvelt helye

A Széchenyi fürdő már-már elengedhetetlen tartozékai a vízben sakkozó fürdőzők. A sakkozók között is megfordultak neves emberek, az egyik fürdővendég például Michael Palinnel, a Monty Python sorozat komikusával sakkozott a medencében. Arról nem szól a fáma, ki nyert. Más híres vendégei is voltak a fürdőnek, igaz nem feltétlenül sakkozni érkeztek. A feljegyzések szerint ez a víz csalta dalra sokszor a benne lazító Honthy Hannát, de ejtőzött a Széchenyiben még Madonna is az Evita forgatásának idején.
A Szecska titkai
A filmművészet gyakran használja helyszínként a budapesti történelmi fürdőket, így a Széchenyit is. Goda Krisztina filmje a Csak szex és más semmi látványos fürdőhelyszínként használja a Szecska tereit. A Dobó Kata, Schell Judit és Csányi Sándor főszereplésével készült vígjáték strandjelenetét a Széchenyi fürdőben forgatták, 2005-ben.
A Szecska titkai

Fél áron a Szecskában

Manapság komoly engedménnyel is fürdőzhetünk a Szecska vizében. Zsigmondy kártyával 50 százalék kedvezménnyel, elérhető áron is részesévé válhatunk a fürdő világának. A kártya minden év december 31-ig érvényes és akár minden nap négy órát fürdőzhetünk vele féláron a Széchenyi vagy a Gellért fürdőben.
Nyitókép forrása: pestbuda.hu
 
Fürdőajánló
Széchenyi Gyógyfürdő

Iratkozzon fel értesítéseinkre, hogy ne maradjon le a fürdőkkel, fürdővárosokkal kapcsolatos legfontosabb és legfrissebb hírekről! Kattintson az alábbi gombra...