Török pasáktól gyógyító orvosokig – a Király Gyógyfürdő rövid története

2019. 02. 04. 19:50
Forrás: termalfurdo.hu
Fürdőtörténet
Hosszú tervezés után várhatóan gyönyörűen újjá varázsolják és kibővítik Budapest egyik legrégibb, tradicionális fürdőjét, a Király fürdőt. A felújítás és az építkezés miatt két esztendőre bezár a gyógyító hely, amely aztán teljesen új arcát mutatja majd a közönségnek. Egy kis kutatás után múltba révedtünk, és jövőbe nézünk a Király Gyógyfürdő kapcsán.

Török hamamnak indult

Budán, a Fő utcában található Király fürdő, Budapest egyik legrégebbi fürdője, amelynek területén egykor egy római település állt az Aquincumba vezető út mentén. A római emlék helyére a XVI. században a törökök emelték a fürdő fő épületeit. 1565-ben Buda városfalain belül Arszlán budai pasa kezdte meg a török emlékeket ma is őrző épületegyüttes megalkotását. A pasa hamamot, azaz tisztasági fürdőt építtetett, de sajnos a munkák befejezését már nem érte meg, a szultán parancsára kivégeztették. Helyét Szokoli Musztafa pasa vette át, a fürdőt az ő irányítása idején, 1566-ban fejeztek be. Az akkor ismert termálvizes forrásoktól távol létesítették, de nagyon okosan választották meg a helyszínt, hiszen a városfalon belüli elhelyezkedés lehetővé tette az ostromok alatt is a fürdőhasználatot. Vizét az építéskor és jelenleg is a Szent Lukács gyógyfürdő térségében feltárt hévizes kutakból biztosították.
Török pasáktól gyógyító orvosokig – a Király Gyógyfürdő rövid története

Megihlette a hódítókat

A Király fürdőnek nincs saját gyógyforrása, a vizet onnan nyerték már a törökök is, ahonnan a Lukács fürdő gyógyvize érkezik. A török pasa építészei a nyolc boltívvel alátámasztott ilidzsét keramittal fedett rózsaszín kupolával fedték le. A medencébe négy oroszlánfej spriccelte be négy kőkádba éjjel-nappal a forró termálvizet. Azt kevesen tudják, hogy a Király fürdő mellékházában a XVII. században élt egy török költő, aki rajongott Budáért. Imádatát még egy versben is kifejezte, azt írva benne:
„És fürdőid? őnékik sehol sincs mása!
Brussza hévize-pocsolya őhozzája!”.

Ebből is látszik, mekkora becsben tartották a törökök a budai fürdőt.
Török pasáktól gyógyító orvosokig – a Király Gyógyfürdő rövid története

A magyarok is megtartották

Néhány évtizeddel később, amikor sikerült kiűzni a törököket Budáról, a fürdő előbb I. Lipót császárra, majd az ő adományozó kedvének köszönhetően az ő háziorvosára, Illmer Frigyes Ferdinándra szállt. A legtöbb török emlék – talán mert nem jó dolgok emlékét őrizte - hamar megsemmisült a magyar fővárosban. A fürdést a keresztény hit nem követelte meg úgy, ahogy az iszlám, de nem is tiltotta, így a gyönyörű török fürdő megmenekült a bontástól a török kiűzése után is. A Király Gyógyfürdő a 18. századik többször is gazdát cserélt, majd 1796-ban került a König családhoz, ők terveztették és építtették fel a ma is ismert fürdőt komplexumot. A fürdő (König+bad) magyarosított nevét (Király+fürdő) erről a családról kapta.
Török pasáktól gyógyító orvosokig – a Király Gyógyfürdő rövid története

Az 50-es évek újították fel utoljára

Az új tulajdonosok az 1800-as években modern vízgyógyintézetet hoztak létre az egykori törökfürdő helyén. Egy akkor újszerű klasszicista épületszárnnyal bővítették ki az eredeti épületet, ekkor készült Fő utcai homlokzat is. Később Budapest ostroma alatt az épület erősen megsérült, a háború után, az 1950-es években teljesen fel kellett újítani. Ez volt az utolsó teljes körű rekonstrukció, amelyen az épület átesett, így évek óta szerepelt már a tervek között a Király Gyógyfürdő megújítása. 2017-ben készültek el a koncepciótervek, végül a 4 pályázatból öt került a nyertesek közé. A Király Gyógyfürdő a felújítás kezdetétől számítva két év után áll majd újra a vendégek rendelkezésére.

Ha van véleménye, kérdése a cikkel kapcsolatban, szóljon hozzá a Facebookon. Kattintson ide