Hitelből újulhat meg a Rác fürdő

2018. 10. 01. 19:50
Forrás: MTI
Fürdőzés
A Fővárosi Közgyűlés döntött a Rác fürdő és a hozzá kapcsolódó szálloda felújításának hitelfelvételről. A pesterzsébeti fürdő és a Király Gyógyfürdő megújításához szükséges összegeket szintén kölcsönből egészítenék ki.
Korábban mi is írtunk arról, hogy a fővárosi Rác fürdő- és hotelkomplexum felújításához a Budapest Gyógyfürdői és Hévizei (BGYH) Zrt kölcsönhöz folyamodna. A Fővárosi Közgyűlés múlt héten megteremtette annak lehetőségét, hogy a BGYH Zrt. a későbbiekben hitelt vegyen fel többek között a 16 éve zárva tartó Rác fürdő megnyitásához.
Múlt héten szerdán (2018. szeptember 26.) a képviselők 26 igen szavazattal, egy tartózkodás mellett fogadták el Bagdy Gábor főpolgármester-helyettes javaslatát, amelyen az előterjesztő az indítvány vitájában is változtatott.
Az elsőként szót kérő Tarlós István főpolgármester ugyanis arra hívta fel a figyelmet, hogy a Budapesti Városüzemeltetési Holding Zrt. (BVH) felügyelőbizottságának elnöke kifogásolta az eredeti előterjesztést, szerinte ugyanis a hitelfelvételt csak azt követően szabad engedélyezni, hogy a fürdő a főváros tulajdonába került. Későbbi ellenzéki kérdésekre válaszolva erről azt mondta, reményei szerint ez még az idén megtörténhet.
Szőke László, a BGYH vezérigazgatója hangsúlyozta, egy 2,5 milliárd forintos hitel rendelkezésre állását kívánják megszerezni, amelyből a fürdő és a szálloda is nyitásra kész állapotba hozható. Szerinte amennyiben az ehhez szükséges döntések még a tulajdonba kerülés előtt megszületnek, akkor azzal 4-5 hónappal meggyorsítható a beruházás.
Két éve mi is jártunk a felújított fürdőben, már akkor is szomorúan tapasztaltuk, hogyan pusztul a még mindig gyönyörű épülete. (A teljes galéria megtekintéséhez kattintson a lenti képre!)
„A BGYH-nak nem kell jutalékot fizetnie a hitel rendelkezésen tartása idejére, azt pedig csak a főváros birtokbavételét követően hívnák le” - jelentette ki Szőke László, hozzátéve, ennek köszönhetően a tulajdonosváltás elmaradása esetén sem érné kár a társaságot.
A főpolgármester-helyettes a helyzet feloldására azt a - később elfogadott - javaslatot tette, hogy a képviselők engedélyezzék a hitelkeret igénylését a BGYH-nak, ugyanakkor a hitel lehívását kössék egy újabb közgyűlési döntéshez.
A közgyűlés ezzel egy időben a BGYH-nak további mintegy 500 millió forintos hitelvételt engedélyezett - a BVH felügyelőbizottságának jóváhagyása esetén -, amelyet a pesterzsébeti sós-jódos gyógyfürdő és strand újjáépítésére és fejlesztésére, valamint a Király Gyógyfürdő fejlesztésére fordíthat.
A Fővárosi Közgyűlés februárban mondta ki, hogy az önkormányzat meg akarja szerezni a Rác fürdő és a hotel épületének tulajdonjogát a felszámolási eljárásban.A most elfogadott indítvány szerint a budai oldal legexkluzívabb fürdőjének újranyitása primer társasági érdek.
„Egyszerre szolgálja a turistapiac anyagilag legerősebb szegmensének bevonzását és ezen keresztül a nyereség növelését” - fogalmaztak.
A fürdőberuházás tervezett értéke 1,5 milliárd forint, a szálló újranyitása pedig még mintegy 1 milliárdba kerülhet.