Quantcast

Aktuális akciók
Nyugdíjas álomszállásokNyugdíjas álomszállások Nyári fürdőtippekNyári fürdőtippek Nyári wellness ajánlatokNyári wellness ajánlatok

Ide ne induljunk most el - Mely fürdők zártak be

2022. 10. 13. 15:00
Forrás: termalfurdo.hu
Hírfürdő

Az energiaválság nagy feladvány a turizmus minden szereplőjének. A többek által várt nagy fürdőbezárási hullám úgy néz ki, hogy nem következett be, de néhány helyen azért kénytelenek átmenetileg szüneteltetni, vagy korlátozni a működést. Mutatjuk azokat a fürdőket is, ahol a következő hetekben karbantartási szünet lesz.

A fürdők téli működtetése eleve sokkal költségesebb, a sok esetben normál körülmények között sem rentáblilis, szemben a meleg hónapokkal. De a nyári bevételek és sokszor a fenntartók áldozatvállalása segítettek abban, hogy egész évben látogathatóak legyenek. A drasztikusan megemelkedő energiárak azonban felülírták ezt a hagyományt, néhány helyen kénytelenek most bezárni vagy korlátozni a szolgáltatásaikat. A nagyhírű fürdőket kevésbé érinti ez, de néhány kisebb, a helyiek által kedvelt intézmény bezárta a kapuit.

 

Összegyűjtöttük, hol voltak kénytelenek teljesen vagy részlegesen lezárni a fürdőket.

A cikkünket folyamatosan frissítjük, amint tudomásunkra jut valamilyen változás. A fürdők adatlapjain pedig szintén az aktuális információk fogadják olvasóinkat.

 

Ebben a cikkben erről írunk:

 

 

 

Miskolcon a legváltozékonyabb a helyzet


Az Ellipsum a hideg hónapokra bezárja kapuit. Október elején kezdtek itt építési munkákba és ameddig az építő a garanciális javításokat végzi, illetve elbontja a tavaly leégett infraszaunát, addig egészen biztosan zárva marad a megye legújabb fürdőhelyének wellness részlege.

Sajnálatos, hogy a nagy és népszerű fürdők mellett a kevésbé ismert, de a helyiek által kedvelt, Selyemréti Strandfürdő is szünetelteti szolgáltatásait. Az újranyitás időpontjáról egyelőre nincs információnk.

 

Nyíregyháza is érintett


A szabolcsi megyeszékhelyen is szűkül a kínálat, de 2023. január 8-ig nem maradunk fürdő nélkül.
Sóstó egyik több mint száz éve működő intézménye, a Fürdőház-Fürdő wellness részlege bezárt október 10-én, ahogyan a megyeszékhely belvárosában található, sportolásra és pihenésre egyaránt alkalmas helye, a Júlia Fürdő is zárva tartja kapuit.

 

Tamásiban is bezárt a fürdő, de március 3-án részlegesen újranyit

 

2022. december 18-ától bezárta kapuit a Thermal Spa Tamási, azonban 2023. március 3-án (bár még csak részlegesen, de) újra megnyitja kapuit a látogatók előtt! Jelenleg pénteki, szombati és vasárnapi napokon látogatható a fürdő. A nyitvatartási napokon a teljes szaunavilág minden szolgáltatásával együtt (finn szauna, infraszauna, gőzkabin, sószoba, aroma-fény terápiás szauna, hideg- és melegvizes Kneipp-medencék, csobbanó medence), illetve egy kültéri, félig fedett termálmedence fog üzemelni.
A tervek szerint az időjárás függvényében 2023. május 13-tól folyamatos nyitvatartással a külső strandfürdő és a szaunavilág, valamint a vendéglátó egységek várják majd az új és visszatérő vendégeket.

 

Néhány kisebb fürdő is bezárt


Hazánk nagyon gazdag termálvizekben, így nem ritka, hogy kistelepülések is rendelkeznek melegvizes fürdőkkel, ahol a nyári strandolás mellett az őszi, téli melengető élmények is elérhetőek. Sajnos ezeknek a településeknek a lehetőségei jóval korlátozottabbak, mint a nagyobb városoké, és ennek pillanatnyilag több helyen a fürdő is áldozatul esett.

A jászapáti Tölgyes Gyógyvizű Strandfürdő az idei szezon végével, ideiglenesen bezárt. Így októbertől már nem élvezhetik a látogatók a 45 Celsius fokos gyógyvizet. A fenntartó a jövő tavaszi karbantartási és tisztítási munkálatokat követően 2023. június 5-én kívánja újranyitni a létesítményt vagyis a strand, a megszokott módon fog működni, a tervek szerint.

A kiskunfélegyházi kórház által is használt Róna Kincse Gyógyfürdő is bezárt, határozatlan ideig nem látogathatóak melegvizes medencéi és szünetel az itt zajló aquafitness és víz alatti kismamatorna is.

A szerencsi fürdő már szeptember 15-én bejelentette, hogy átmeneti ideig nem fogad vendégeket. Sajnos ebben az esetben sem tudni, meddig tart az átmeneti időszak.

A teljes szolgáltatási palettát tekintve nem nevezhető kicsinek a Csepeli Strand, de a télen üzemelő része nem emeli a legnagyobb fürdők közé. A strand honlapján található tájékoztatás szerint szeptember 19-től átmeneti időre ezt a fürdőt sem tudjuk látogatni.
Pusztaszentlászló fürdője, az Aqua Barbara Termálfürdő november 6-tól határozatlan ideig nem fogad vendégeket. 
A dunaújvárosi Aquantis Wellness- és Gyógyászati Központban szeptembertől az élményfürdő bezárt, csak a szauna üzemelt, november 2-től azonban az élményfürdőn kívül a szauna is bezárt, így a létesítmény ideiglenesen nem fogad vendégeket. 

A megemelkedett energiaárak miatt a dunaföldvári fürdőt is bezárják egészen tavaszig. A létesítmény december 15-től várhatóan március 31-ig tart zárva. 

A Bihar Termálliget Berettyóújfalun 2022. december 12-től (hétfőtől) fürdőfejlesztés miatt zárva tart. 2023. március 3-án részlegesen újra megnyitja kültéri gyógyvizes medencéjét a fürdőzni vágyók előtt.
A Csurgói Városi Uszoda 2023. január 30-tól határozatlan ideig zárva tart.
Az Árpád Gyógy- és Strandfürdő a tavaszi átállási munkálatok miatt 2023. április 17. (hétfő) és április 28. (péntek) között ZÁRVA tart. Tervezett nyitás: 2023. április 29. (szombat) 06:00 óra. 

A Csornai termálfürdő felújítása 2022-ben kezdődött, mely jelenleg is tart. A tulajdonosok úgy döntöttek, hogy a 2023-as szezonban nem nyitják meg a helyi termálfürdőt. 

 

Van, ahol korlátozták a nyitvatartást


Mindenki úgy spórol, ahogyan tud, ez nemcsak a családokra, hanem a fürdőkre is igaz.

A létesítmények egy része időben korlátozza nyitvatartását, így csak akkor működnek, amikor több látogatóra számíthatnak.

Ezt a logikát követi a gödi fürdő, ahol a hétfőket áldozták be a spórolás érdekében, így ezen a napon április végéig zárva tart az intézmény. Nagyobb áldozatot kellett hoznia a tiszaörsi, illetve a mezőcsáti fürdőnek. Ezeken a településeken ugyanis csak péntektől vasárnapig, vagyis a frekventáltabb, hétvégi időszakokban, nyitják ki a fürdők kapuit. Ennek előnye, hogy nem maradnak élmények nélkül a környékbeliek és a gyógyulni vágyók is élvezhetik a termálvíz előnyeit.

 

Van, ahol a szolgáltatásokat korlátozzák


Valószínűleg kevés fürdővendéget érint, inkább a helyiek, illetve az úszóegyesületek életét teszi komplikáltabbá, hogy a Gyulai Várfürdőben, illetve Szegeden az Aquapolisban a szabadtéri uszoda idén télen nem kap sátorborítást, és tavaszig üzemen kívül is helyezik őket. 

 

Budapesten a fent már említett Csepeli Strand mellett szintén inkább a költségcsökkentést választják a teljes bezárás helyett.

A Csillahegyi Fürdőben a wellness és a gyerekvilág hétköznap zárva tartanak, a szaunavilág pedig minden nap csak 12:00 után nyit. Ezenkívül az úszómedence és merülőmedencék vízhőmérsékletét csökkentik, illetve a tetőtéri melegvizes medence pedig mostantól hidegvizes merülőmedenceként fukcionál majd.

 

A Széchenyiben kevésbé fájdalmas intézkedésekkel igyekeznek átvészelni a magas energiaárak időszakát. Minden szolgáltatás elérhető marad (az őszi karbantartási időszakok kivételével), azonban a fürdő nyitvatartása rövidült, illetve néhány szolgáltatás is rövidebb ideig vehető igénybe.

Az energiaárak jelentős emelkedésére tekintettel a Palatinus fürdő egyes szolgáltatásai a következők szerint változnak: Beltéri gyermekmedence: átmenetileg nem üzemel. Gőzkabin és aroma szauna: felváltva üzemelnek Hétfőn, szerdán és szombaton az aroma szauna üzemel. Kedden, csütörtökön és vasárnap a gőzkabin üzemel.

 

Tiszakécskén a Kerekdombi Termálfürdőben október elejétől viszont már csak a szaunaprogramok érhetőek el. Ezek a már meghirdetett események meg lesznek tartva, de a fürdő többi része nem látogatható.

 

 

Térképen is mutatjuk a cikkben szereplő fürdőket


A cikkben szereplő fürdők az alábbi térképen találhatóak. Szerepelnek rajta azok is, ahol karbantartás van beütemezve.

Ha bővebb információt szeretne a fürdőkről, kattintson az ikonokra.

 

Azokat a fürdőket gyűjtöttük össze a cikkben, amelyek rendes körülmények között a nyári strandszezonon kívül is nyitva szoktak tartani., azonban most határozott vagy határozatlan ideig zárva tartanak. Nem szerepelnek viszont a cikkben (egyelőre) a városi uszodák.

 

Tervezéssel elkerülhető a bosszúság


A nagyobb bezárási hullám, amitől sokan tartottak a fürdők esetében egyelőre úgy tűnik elmaradt, teljes bezárás helyett főleg racionalizásra, a költségek csökkentésére törekszenek a fürdők, főleg azokon a településeken, ahol a helyi turizmus a fürdőre épül.

A miskolci fürdők bezárása volt az egyetlen igazán drasztikus és meglepő lépés, de mint látjuk a helyi turizmus zászlóshajóját, a Barlangfürdőt itt újranyitották.

Senki nem látja a jövőt, de ha fürdőbezárások lesznek a jövőben, akkor inkább kisebb települések, kicsi fürdőire lehet számítani, ahol télen eleve kevés a vendég, az önkormányzat pedig nem elég nagy ahhoz, hogy a veszteségeket finanszírozni tudja.

Azokon a településeken, ahol a fürdő köré jelentős szállodai kapacitás települt, nem valószínű a fürdő bezárása a jelenlegi helyzetben. (Ezért is volt meglepő a miskolciak döntése.)

 

A cikkünket mindenesetre folyamatosan aktualizáljuk. Azt javasoljuk, hogy mielőtt elkezdi szervezni a hétvégi fürdőzős programot mindenképpen vessen egy pillantást erre a cikkre, vagy keresse fel a kiszemelt célpont adatlapját honlapunkon. Itt ugyanis mindig az aktuálisan érvényes nyitvatartás olvasható és településenként is lehet keresni, tehát a program módosításában is segítségre lehet oldalunk. Illetve a portálunk fürdőkeresőjében a találati listában a fürdő neve alatt közvetlenül is feltüntetjük minden esetben, hogy az adott fürdő nyitva tart-e.

 

 

Iratkozzon fel értesítéseinkre, hogy ne maradjon le a fürdőkkel, fürdővárosokkal kapcsolatos legfontosabb és legfrissebb hírekről! Kattintson az alábbi gombra...