Aktuális akciók
Karácsonyi ajándéktippekKarácsonyi ajándéktippek Csobbanj a télbe!Csobbanj a télbe!

Ide ne induljunk most el - Mely fürdők zárnak be

2022. 10. 13. 15:00
Forrás: termalfurdo.hu
Hírfürdő

Az energiaválság nagy feladvány a turizmus minden szereplőjének. A többek által várt nagy fürdőbezárási hullám úgy néz ki, hogy nem következett be, de néhány helyen azért kénytelenek átmenetileg szüneteltetni, vagy korlátozni a működést. Mutatjuk azokat a fürdőket is, ahol a következő hetekben karbantartási szünet lesz.

A fürdők téli működtetése eleve sokkal költségesebb, a sok esetben normál körülmények között sem rentáblilis, szemben a meleg hónapokkal. De a nyári bevételek és sokszor a fenntartók áldozatvállalása segítettek abban, hogy egész évben látogathatóak legyenek. A drasztikusan megemelkedő energiárak azonban felülírták ezt a hagyományt, néhány helyen kénytelenek most bezárni vagy korlátozni a szolgáltatásaikat. A nagyhírű fürdőket kevésbé érinti ez, de néhány kisebb, a helyiek által kedvelt intézmény bezárta a kapuit.

 

Összegyűjtöttük, hol voltak kénytelenek teljesen vagy részlegesen lezárni a fürdőket.

A cikkünket folyamatosan frissítjük, amint tudomásunkra jut valamilyen változás. A fürdők adatlapjain pedig szintén az aktuális információk fogadják olvasóinkat.

 

Ebben a cikkben erről írunk:

 

 

 

Miskolcon a legváltozékonyabb a helyzet


Október tizedikén, határozatlan időre lakat került az európai hírű barlangfürdőre. A Miskolctapolca Barlangfürdő gyógyszolgáltatásokat is nyújt, az ideszóló beutalókat ennek ezt követően is érényesíthették a páciensek. A bezárás ugyanakkor nem tartott sokáig, ugyanis az önkormányzat, a helyi szállások és éttermek összefogásável sikerült forrást találni a fürdő veszteségeinek pótlására. A Miskolctapolca Barlangfürdő 2022. október 28-tól újra megnyitotta kapuit a vendégek előtt. 
Az Ellipsum is bezár a hideg hónapokra. Október elején kezdtek itt építési munkákba és ameddig az építő a garanciális javításokat végzi, illetve elbontja a tavaly leégett infraszaunát addig egészen biztosan zárva marad a megye legújabb fürdőhelyének wellness részlege.

Sajnálatos, hogy a nagy és népszerű fürdők mellett a kevésbé ismert, de a helyiek által kedvelt, Selyemréti Strandfürdő is szünetelteti szolgáltatásait. Az újranyitás időpontjáról egyelőre nincs információnk.

 

Nyíregyháza is érintett


A szabolcsi megyeszékhelyen is szűkül a kínálat, de 2023. január 8-ig nem maradunk fürdő nélkül.
Sóstó egyik több mint száz éve működő intézménye, a Fürdőház-Fürdő wellness részlege bezárt október 10-én, ahogyan a megyeszékhely belvárosában található, sportolásra és pihenésre egyaránt alkalmas helye, a Júlia Fürdő is csukva tartja kapuit.

Ezzel szemben a város nagy, sok érdeklődőt vonzó fürdője, az Aquarius Élményfürdő 2023. január 8-ig továbbra is látogatható, majd január 9-től határozatlan ideig bezár, azonban a fürdő gyógyászati részlege ezután is várja a vendégeket.

 

Szeged műemlékfürdője is kénytelen bezárni pár hónapra

 

A szegedi Anna Fürdővel kapcsolatban október 14-én jelent meg a hír, hogy várhatóan december 19-től bezár. A szegedma.hu tudosítása szerint március 3-ig tervezik a zárva tartást. Telefonos megkeresésünkre a fürdőben megerősítették a december 19-i időpontot, azt azonban nem tudták megmondani, meddig kell majd zárva tartaniuk. A fürdőben a járóbeteg szakellátás továbbra is zavartalanul működik majd.

 

 

Néhány kisebb fürdő is bezárt


Hazánk nagyon gazdag termálvizekben, így nem ritka, hogy kistelepülések is rendelkeznek melegvizes fürdőkkel, ahol a nyári strandolás mellett az őszi, téli melengető élmények is elérhetőek. Sajnos ezeknek a településeknek a lehetőségei jóval korlátozottabbak, mint a nagyobb városoké, és ennek pillanatnyilag több helyen a fürdő is áldozatul esett.

A jászapáti Tölgyes Gyógyvizű Strandfürdő az idei szezon végével, ideiglenesen bezárt. Így októbertől már nem élvezhetik a látogatók a 45 Celsius fokos gyógyvizet. A fenntartó jövő tavasszal kívánja újranyitni a létesítményt vagyis a strand, a megszokott módon fog működni, a tervek szerint.

A kiskunfélegyházi kórház által is használt Róna Kincse Gyógyfürdő is bezárt, határozatlan ideig nem látogathatóak melegvizes medencéi és szünetel az itt zajló aquafitness és víz alatti kismamatorna is.

A szerencsi fürdő már szeptember 15-én bejelentette, hogy átmeneti ideig nem fogad vendégeket. Sajnos ebben az esetben sem tudni, meddig tart az átmeneti időszak.

A Csokonyavisonta Gyógy- és Strandfürdő már a nyári szezon végén, augusztus 31-én, bezárta kapuit. A kistelepülés ugyanis nem tudja kigazdálkodni az ország minden területéről érkező vendégek körében népszerű fürdő téli működési költségeit. Az újranyitásról egyelőre nincsenek információink. Ebben az esetben azonban hozzá kell tennünk, hogy év a szezon kezdetén is kérdőjeles volt, hogy kinyit-e a fürdő, ugyanis a tulajdoni helyzete  - fogalmazzunk úgy  - komplex, illetve felújítás, fejlesztés is tervben van a fürdőben.

A teljes szolgáltatási palettát tekintve nem nevezhető kicsinek a Csepeli Strand, de a télen üzemelő része nem emeli a legnagyobb fürdők közé. A strand honlapján található tájékoztatás szerint szeptember 19-től átmeneti időre ezt a fürdőt sem tudjuk látogatni.
Az Újhegyi Uszoda 2022. október 24-től átmenetileg ZÁRVA tart. 

Pusztaszentlászló fürdője, az Aqua Barbara Termálfürdő november 6-tól határozatlan ideig nem fogad vendégeket. 
Az esztergomi Szent István Strandfürdő működése 2022.11.01.-től a fűtési időszak végéig felfüggesztésre kerül.
A Budaörsi Városi Uszoda uszodai és wellness része november elsejével bezárja kapuit az energiakorszerűsítési felújítási munkálatok, és az elszabaduló rezsiköltségek miatt. A bezárás érinti a saját szervezésű úszásoktatásokat és egyéb szolgáltatásokat is. 

A megemelkedett energiaárak miatt a dunaföldvári fürdőt is bezárják egészen tavaszig. A létesítmény december 15-től várhatóan március 31-ig tart zárva. 

 

Van, ahol korlátozták a nyitva tartást


Mindenki úgy spórol, ahogyan tud, ez nemcsak a családokra, hanem a fürdőkre is igaz.

A létesítmények egy része időben korlátozza nyitvatartását, így csak akkor működnek, amikor több látogatóra számíthatnak.

Ezt a logikát követi a gödi fürdő, ahol a hétfőket áldozták be a spórolás érdekében, így ezen a napon zárva tart az intézmény. Nagyobb áldozatot kellett hoznia a tiszaörsi, illetve a mezőcsáti fürdőnek. Ezeken a településeken ugyanis csak péntektől vasárnapig, vagyis a frekventáltabb, hétvégi időszakokban, nyitják ki a fürdők kapuit. Ennek előnye, hogy nem maradnak élmények nélkül a környékbeliek és a gyógyulni vágyók is élvezhetik a termálvíz előnyeit.

 

Van, ahol a szolgáltatásokat korlátozzák


A mezőkövesdi Zsóry fürdőben eredetileg karbantartási szünetet a teljes fürdőbenterveztek november elejére, azonban egy újabb döntés értelmében ez elmarad, viszont sajnos a fedett uszoda és a wellness részleg, amelyek egy épületben találhatóak, határozatlan ideig nem látogatható október 17-től. A gyógyfürdő azonban továbbra is zavartalanul üzemel.

 

Valószínűleg kevés fürdővendéget érint, inkább a helyiek, illetve az úszóegyesületek életét teszi komplikáltabbá, hogy a Gyulai Várfürdőben, illetve Szegeden az Aquapolisban a szabadtéri uszoda idén télen nem kap sátorborítást, és tavaszig üzemen kívül is helyezik őket. 

 

Budapesten a fent már említett Csepeli Strand mellett szintén inkább a költségcsökkentést választják a teljes bezárás helyett.

Ez a Csillahegyi Fürdőben a wellness és a gyerekvilág hétköznap zárva tartanak, a szaunavilág pedig minden nap csak 12:00 után nyit. Ezen kívül az úszómedence és merülőmedencék vízhőmérsékletét csökkentik, illetve a tetőtéri melegvizes medence pedig mostantól hidegzizes merülőmedenceként fukcionál majd.

 

A Széchenyiben kevésbé fájdalmas intézkedésekkel igyekeznek átvészelni a magas energiaárak időszakát. Minden szolgáltatás elérhető marad (az őszi karbantartási időszakok kivételével), azonban a fürdő nyitvatartása rövidült, illetve néhány szolgáltatás is rövidebb ideig vhető igénybe.

 

Tiszakécskén a Kerekdombi Termálfürdőben október elejétől viszont már csak a szaunaprogramok érhetőek el. Ezek a már meghirdetett események meg lesznek tartva, de a fürdő többi része nem látogatható. Hasonló a helyzet a dunaújvárosi Aquantis Wellness- és Gyógyászati Központban is, ahol szintén csak a szauna tart nyitva, az élményfürdő szeptember elején, ideiglenesen bezárt.

 

 

Karbantartás miatt határozott ideig zárva tartó fürdők


Az október és a november a fürdők életében a legnyugalmasabb időszak. Ilyenkor van a legkevesebb vendégük minden évben. Emiatt az éves karbantartást is ilyenkor végzik el sok helyen. Összegyűjtöttük azokat a fürdőket is, amelyek emiatt nem fogadnak vendégeket. Feltüntettük azt is, milyen időszakot érint a karbantartás.
A Harkányi Gyógyfürdőben tervezett garanciális felülvizsgálat miatt ideiglenesen a Harka Vízivilág, a Szaunavilág és a Gyerekvilág előreláthatólag november 7.-december 1. között zárva tart. A munkálatok befejezését követően december 2-án pénteken nyitja meg újra kapuit. A garanciális felülvizsgálat ideje alatt a második emeleti Látványfürdőt újra használhatják a vendégek!

 

A fürdőket a település neve szerint ABC rendben tüntettük fel. Bővebb információ a fürdőről a linkekre kattintva.
 

Fürdő Település Időszak
Hungarospa Hajdúszoboszló (csak az Aqua Palace) Hajdúszoboszló 2022. december 12-16.
Marcali Városi Fürdő  Marcali 2022. december 19-2023. január 7. 

 

Térképen is mutatjuk a cikkben szereplő fürdőket


A cikkben szereplő fürdők az alábbi térképen találhatóak. Szerepelnek rajta azok is, ahol karbantartás van beütemezve.

Ha bővebb információt szeretne a fürdőkről, kattintson az ikonokra.

 

Azokat a fürdőket gyűjtöttük össze a cikkben, amelyek rendes körülmények között a nyári strandszezonon kívül is nyitva szoktak tartani. Nem szerepelnek viszont a cikkben (egyelőre) a városi uszodák.

 

 

Tervezéssel elkerülhető a bosszúság


A nagyobb bezárási hullám, amitől sokan tartottak a fürdők esetében egyelőre úgy tűnik elmaradt, teljes bezárás helyett főleg racionalizásra, a költségek csökkentésére törekszenek a fürdők, főleg azokon a településeken, ahol a helyi turizmus a fürdőre épül.

A miskolci fürdők bezárása volt az egyetlen igazán drasztikus és meglepő lépés, de mint látjuk a helyi turizmus zászlóshajóját, a Barlangfürdőt itt újranyitották.

Senki nem látja a jövőt, de ha fürdőbezárások lesznek a jövőben, akkor inkább kisebb települések, kicsi fürdőire lehet számítani, ahol télen eleve kevés a vendég, az önkormányzat pedig nem elég nagy ahhoz, hogy a veszteségeket finanszírozni tudja.

Azokon a településeken, ahol a fürdő köré jelentős szállodai kapacitás települt, nem valószínű a fürdő bezárása a jelenlegi helyzetben. (Ezért is volt meglepő a miskolciak döntése.)

 

A cikkünket mindenesetre folyamatosan aktualizáljuk. Azt javasoljuk, hogy mielőtt elkezdi szervezni a hétvégi fürdőzős programot mindenképpen vessen egy pillantást erre a cikkre, vagy keresse fel a kiszemelt célpont adatlapját honlapunkon. Itt ugyanis mindig az aktuálisan érvényes nyitvatartás olvasható és településenként is lehet keresni, tehát a program módosításában is segítségre lehet oldalunk. Illetve a portálunk fürdőkeresőjében a találati listában a fürdő neve alatt közvetlenül is feltüntetjük minden esetben, hogy az adott fürdő nyitva tart-e.

 

 

Iratkozzon fel értesítéseinkre, hogy ne maradjon le a fürdőkkel, fürdővárosokkal kapcsolatos legfontosabb és legfrissebb hírekről! Kattintson az alábbi gombra...