Quantcast

Aktuális akciók
Nyári akciókNyári akciók

Így hódított meg minket az egri törökfürdő

2016. 09. 09. 07:45
Forrás: termalfurdo.hu
Fürdőtörténet
Kulturális és történelmi emlék, építészeti érdekesség és egzotikus wellness helyszín. Mindez egyben az egri törökfürdő, amely ma is pont ugyanott és majdnem ugyanúgy működik, mint fél évezreddel ezelőtt. Na de mi minden történt vele ezalatt a hosszú idő alatt?
Kezdjük ott, hogyan került oda. Dobó István és serege 1552-es sikerei után az 1500-as évek végén Eger mégiscsak török uralom alá került. A törökök, mint mindenütt, itt is azonnal megteremtettek mindent, amire szükségük volt. Dzsámi és minaret épült, s mivel Egerben már régóta ismert volt a termálvíz, a pasa az 1600-as évek elején fürdőt is emeltetett. Van egy, a városról 1617-ben készült metszet, amin külön feltüntették a városkapun kívül álló, kör alakú, kupolás épületet, amely a felirata szerint "Balneum", azaz fürdő.
Így hódított meg minket az egri törökfürdő

A törökök több fürdőt is építettek Magyarországon

A törököknél vallásuk elengedhetetlen része a fürdőkultúra, ezért ha tehették, a meghódított területeken is fürdőket emeltek. Országunkban több fürdőt is építettek, köszönhetően a hatalmas gyógyvíz készletnek. A törökök Budán, Szegeden, Esztergomban, Szolnokon és Egerben építettek fürdőket, melyek közül ma már csak a budai és az egri fürdő működik. Az egri Török Fürdőben a radon tartalmú gyógyvíz a medencék alját borító kövek alatt tör fel három helyen, a mai Török-medence, a "Tükör medence" és a Pezsgő-fürdő medence alatt.
Így hódított meg minket az egri törökfürdő

Rákóczi is nagyon szerette

100 évvel a fürdő alapítása után, amikor a törökök elhagyták az országot a fürdőt birtokba vették a magyarok. A Rákóczi szabadságharc idején állítólag többször is járt itt a fejedelem, hiszen az általa felszabadított országrésznek Eger volt a központja. Ittlétekor ő is és tisztjei is sokat látogatták a fürdőt. Sajnos a fürdő egy idő után romlásnak indult, s bár 1742-ben elkezdődött az épület helyreállítása és kiegészítése, az egri törökfürdő pusztulásnak indult.

Voltak nehéz napjai

A zilált évszázadok nem tettek jót az épületnek, teteje beomlott, falai és medencéi nagyon rossz állapotba kerültek, de vizének még ekkor is csodájára jártak. Végül a 18. században az egyház birtokába került a fürdő, akik végre – tőlük telhetően nekiláttak a rendbehozatalnak. A fürdő hibáit kijavították, új tetőt építettek, valamint új részekkel egészítették ki a törökfürdőt. Sajnos az egri polgárok nem sokáig élvezhették az új fürdő áldásos hatását, hiszen a 19. század második felére már csak az egyház emberei használhatták azt. Eger polgárai a meleg vizű tó vizébe kényszerültek.

Olyan, mint régen

A fürdő a 20. században nyitotta meg újra kapuit mindenki előtt. 1959-től kezdődően már orvosi kezelések is működtek,1965-ben, a hajdani ilidzsához egy úgynevezett nyaktaggal kapcsoltan, a déli irányban megépült a Markoth Ferenc Kórház részeként a Reumatológia fekvőbeteg ellátó osztály is. Ekkor készült el az ilidzsa régészeti feltárása is, és a rekonstrukciót követően 1979-től az osztály részeként újra működhetett a törökfürdő. A fürdő a rekonstrukció során kapja vissza a törökkorban volt magas kupoláját, és belülről mintegy 200 ezer darab aranyszínű mozaikkal ékesítik.
Így hódított meg minket az egri törökfürdő
A felújítást néhány évvel ezelőtt ismételték, a korábbinál sokkal jobban odafigyelve a korhű helyreállításra, így Arnaut pasa fürdőjét ma már fantasztikus pompájában látogathatjuk. A fürdő továbbra is végez járó beteg szakellátást, de emellett bőségesen ad lehetőséget az épület idegenforgalmi célú bemutatására, valamint a wellness igények kielégítésére is.
Így hódított meg minket az egri törökfürdő
Iratkozzon fel értesítéseinkre, hogy ne maradjon le a fürdőkkel, fürdővárosokkal kapcsolatos legfontosabb és legfrissebb hírekről! Kattintson az alábbi gombra...